Financijska nepismenost košta kućanstva od 1.750 do 4.740 eura

Freepik.com
ilustracija, Foto: Freepik.com

Niska razina financijske pismenosti godišnje može koštati prosječno kućanstvo između 1.750 eura u Španjolskoj do 4.740 eura u SAD-u, izračun je Allianza, čije je istraživanje provedeno u sedam zemalja pokazalo da nisku razinu pismenosti ima više od četvrtine ispitanika.

U sklopu istraživanja na temu financijske pismenosti anketirano je više od 1.000 ljudi iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španjolske, Italije, Njemačke i Australije kojima je postavljen niz pitanja radi utvrđivanja njihova znanja o osnovnim financijskim pojmovima, kao što su kamatne stope, inflacija te rizici i povrati ulaganja.

“Rezultati istraživanja su pokazali da više od četvrtine ispitanika, odnosno njih 26 posto, ne posjeduje dovoljno znanja i vještina za donošenje razumnih financijskih odluka, što ocjenjujemo kao “nisku razinu financijske pismenosti”, istaknuli su iz Allianza, a prenosi Hina.

Istodobno je 60 posto ispitanika prosječno financijski pismeno, a samo 15 posto iskazuje visoku razinu financijske pismenosti.

Kada je riječ o tome koliko bi veće znanje o financijama doprinijelo kućnom proračunu, na temelju financijske imovine prosječnog kućanstva, Allianz je izračunao kako osobe visoke razine financijske pismenosti mogu godišnje očekivati zaradu u rasponu od 1.910 do 5.000 eura.

Na uzorku različitih ispitanih tržišta utvrđeno je da su žene u prosjeku manje financijski pismene od muškaraca – 30 posto žena u odnosu na 20 posto muškaraca, uz iznimku Njemačke kao jedine zemlje u kojoj su žene u prosjeku financijski pismenije od muškaraca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari