Eurostat: Najviše turističkih noćenja u Hrvatskoj u 2022. godini ostvarili – strani turisti

Pixabay.com
Cavtat, Foto: Pixabay.com

Hrvatska bilježi dobru turističku sezonu, možda i bolju od rekordne 2019. godine, rekao je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, u uvodu sjednice Vlade RH.

„Do 22. rujna 2023. godine, imali smo 18,1 milijun dolazaka te gotovo 100 milijuna noćenja, što je osam posto više dolazaka i dva posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a sasvim je izvjesno da su prihodi veći nego bilo koje godine do sada“, rekao je premijer Plenković.

Dok se podaci za 2023. godinu zbrajaju, podaci Ureda za statistiku Europske unije, Eurostata, koji se odnose na prošlu godinu – idu u prilog Hrvatske.

Naime, strani turisti su oni koji su dominirali u tri zemlje EU i činili više od 90 posto ostvarenih turističkih noćenja: Malta je tako imala 92 posto stranih turista, a Hrvatska i Cipar dijele drugo mjesto – sa po  91 posto stranih turista u prošloj godini. Eurostat bilježi i da su u 11 od 27 zemalja Europske unije dominantan tok činili su strani turisti.

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/edn-20230927-1
Podaci Eurostata o turizmu za 2022. godinu Izvor: Eurostat

Isto je zabilježeno i u Luksemburgu i Grčkoj, gdje je inozemno tržište ostvarilo 86, odnosno 84 posto turističkih noćenja. U Austriji, Sloveniji, Portugalu i Španjolskoj to je bilo između 60 i 70 posto.

U apsolutnom smislu, u 2022. godini, najveći broj međunarodnih turističkih noćenja (zemlje EU i izvan EU) zabilježen je u Španjolskoj, 270 milijuna noćenja, i Italiji, 201 milijun noćenja, što zajedno čini 40 posto svih međunarodnih turističkih noćenja ostvarenih u smještajnim objektima u EU.

Domaći putnici iz EU, odnosno oni koji putuju unutar vlastite zemlje prebivališta, činili su 57  posto svih noćenja provedenih u turističkom smještaju u EU u 2022. godini. U prvih deset svjetskih odredišta nalazi se šest članica EU – Francuska, Španjolska, Italija, Njemačka, Grčka i Austrija.

U ugostiteljstvu i turizmu u 2022. godine, prema podacima Fine, u Hrvatskoj je poslovalo 13.675 poduzetnika sa 79.349 zaposlenih, koji su ostvarili ukupno 41,1 milijardu kuna prihoda te neto dobit od 4,2 milijarde kuna što je znatno više od 1,8 milijardi kuna u 2021. godine, ali su plaće bile ispodprosječne.

3 Odgovora

  1. Pa, kako da ostvare nocenja od nasih ljudi, vise od pola hrvata nije bilo na Jadranu. Nasi ljudi odu na more u jutro i vrate se doma na vecer, jednodnevni izlet.

  2. Pa naravno, kada danas jedan pošten ‘rvat može samo sanjati o Jadranskoj obali…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari