Europske banke žele status strateškog sektora

Pixabay.com
Dobit, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Europske banke pozivaju Europsku uniju da im dodijeli status strateški važnog sektora, upozoravajući da je njihova konkurentnost i rast „na kocki“, navodi se izvješću.

Predsjednik udruge i izvršni direktor Deutsche Banka, Christian Sewing, već je prošle godine sugerirao da banke dobiju status strateški važnog sektora budući da su, kako je rekao “ključni čimbenik europskog suvereniteta”. Sada je prvi puta udruga i službeno zatražila takav status.

“Ključno je priznati vitalnu i stratešku ulogu banaka u transformaciji Europe”, rekao je Sewing u predgovoru izvješća.

Unatoč inicijativi financijskog sektora, Europska unija ne objavljuje popis sektora koje smatra strateškima, napominje Reuters.

Glavni izvršni direktor Europske bankarske federacije (EBF), Wim Mijs, rekao je na brifingu s novinarima povodom predstavljanja izvješća da je u proteklih 20 godina Europa prepustila svoju obranu SAD-u, opskrbu energijom Rusiji a proizvodnju Kini, u poslovima koji su, kako je rekao, zahtijevali detaljan pregled strateških sektora regije.

Banke se u izvješću uglavnom zalažu za ublaženu regulativu, koja je značajno postrožena nakon globalne financijske krize i osigurala je stabilnost sektora, po mišljenju regulatora i samih bankara.

Smatraju da je regulativa prekomjerna a njezin obuhvat pretjeran i da, prenosi Hina, predstavlja opterećenje, stoji u izvješću.

Traže temeljitu analizu koja bi trebala pokazati kako propisi utječu ne samo na njihovu stabilnost, već i na konkurentnost i rast.

Bankari već dugo upozoravaju na, kako tvrde, pretjeranu regulativu, ali europski dužnosnici, uključujući predsjednicu Europske središnje banke Christine Lagarde, odgovaraju da se sigurnost banaka ne smije potkopavati.

“Ne tražimo niže standarde. Problem je u tome što bi naša regulativa u najboljoj namjeri mogla ugušiti (sektor)”, naglasio je Mijs.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari