ESB: Banke u eurozoni planiraju postrožiti uvjete za kreditiranje poduzeća

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/European_Central_Bank_in_blues.jpg/1024px-European_Central_Bank_in_blues.jpg
Zgrada ESB-a, Frankfurt, Foto: Wikimedia Commons/SolomonSree

Banke u eurozoni u drugom tromjesečju ove godine namjeravaju postrožiti uvjete za kreditiranje kompanija te očekuju slabiju potražnju za zajmovima, otkrili su rezultati ankete Europske središnje banke (ESB).

Zajmodavci, piše Hina, u tom razdoblju planiraju umjereno pooštriti uvjete za kreditiranje kompanija, dok bi oni za kreditiranje kućanstava trebali u razdoblju od travnja do lipnja ostati nepromijenjeni.

U prvom tromjesčju banke su prvi puta od četvrtog kvartala 2021. ublažile uvjete za dodjelu stambenih hipotekarnih kredita. Uvjeti za potrošačke i druge zajmove kućanstvima dodatno su pak postroženi.

Istraživanje je pokazalo i znatno slabiju potražnju poduzeća na početku godine iako su banke po tom pitanju predviđale oporavak.

Uteg su, smatraju analitičari, više kamatne stope, smanjena fiksna ulaganja poduzeća i pogoršano raspoloženje potrošača.

U drugom tromjesečju banke prognoziraju i umjeren pad potražnje kompanija za kreditima te neto snažniju potražnju kućanstava.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari