ESB: U veljači ubrzalo kreditiranje kompanija u eurozoni

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/European_Central_Bank_in_blues.jpg/1024px-European_Central_Bank_in_blues.jpg
Zgrada ESB-a, Frankfurt, Foto: Wikimedia Commons/SolomonSree

Bankovno kreditiranje kompanija u eurozoni blago je ubrzalo u veljači 2024., a poboljšana je i ponuda novca, pokazali su podaci Europske središnje banke (ESB).

Prilagođeni krediti kompanijama porasli su u veljači za 0,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na početku godine uvećani su 0,2 posto. Kreditiranje kućanstava poraslo je pak za 0,3 posto, kao i u siječnju.

Pokazatelj ponude novca M1, koji uključuje gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjio se pak i u veljači, za 7,7 posto, iako nešto blaže nego na početku godine kada je pao za 8,6 posto.

Najširi monetarni agregat M3, koji obuhvaća i oročene depozite, porastao je pak za 0,4 posto, najsnažnije od prošlogodišnjeg lipnja, prenosi Hina. U siječnju 2024. je pokazivao rast ponude novca za samo 0,1 posto.

Posustalo kreditiranje i ograničena ponuda novca rezultat su postrožene monetarne politike ESB-a, koji je od srpnja 2022. do sredine rujna 2023. podigao kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi kočenjem potražnje obuzdao inflaciju.

U veljači inflacija se spustila na 2,6 posto, ali ESB je na sjednici prije dva tjedna zadržao kamatne stope na važećoj razini, uz obrazloženje da mu je prioritet i dalje obuzdavanje cijena, unatoč slabom gospodarstvu.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari