Europska komisija: Bugarska još nije spremna pridružiti se eurozoni

Pixabay.com
Zastave EU i Bugarske, Foto: Pixabay.com

Bugarska i dalje nije spremna uvesti jedinstvenu europsku valutu zbog previsoke stope inflacije, izvijestila je Europska komisija. Prvotno planirano za početak ove godine, uvođenje eura je odgođeno, nakon što je prošle godine u toj jugoistočnoj europskoj zemlji zabilježena inflacija od 9,5 posto.

Komisija radi na pretpostavci da će stopa inflacije ove godine biti smanjena na 3,1 posto u usporedbi s prošlom godinom, prema njezinoj gospodarskoj prognozi iz svibnja.

Komisija je izvijestila da je Bugarska, koja se pridružila Europskoj uniji 2007., trenutno jedina zemlja koja ispunjava kriterije, osim jednog, i u kojoj su nacionalni pravni propisi kompatibilni s valutnom unijom.

Zemlje koje ulaze u eurozonu, prenosi Hina, moraju ispuniti kriterije stabilnosti cijena, javnih financija, stabilnosti tečaja i dugoročnih kamatnih stopa, koje ne smiju biti više od dva postotna boda iznad stopa u najstabilnijim zemljama EU u godini prije procjene.

Bugarska središnja banka i Ministarstvo financija rekli da će zemlja ispuniti kriterij inflacije eurozone do kraja godine.

Sve zemlje članice EU, s izuzetkom Danske, zakonski su obvezne pridružiti se eurozoni. Osim Bugarske, zemlje koje se tek trebaju pridružiti su Poljska, Rumunjska, Švedska, Češka i Mađarska.

Članstvo u eurozoni moglo bi biti politički osporavano u Bugarskoj, budući da proruska i nacionalistička Stranka preporoda inzistira na referendumu o tom pitanju.

Proeuropski savezi Građani za europski razvoj Bugarske-Unija demokratskih snaga (GERB-SDS) i Nastavljamo promjene-Demokratska Bugarska (PP-DB) snažno su za pristupanje eurozoni.

Prijelazna vlada potvrdila je Zakon o uvođenju eura a morat će ga usvojiti novi parlament izabran 9. lipnja.

U Bugarskoj se trenutno vode složeni razgovori o formiranju nove vlade.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari