Bugarska od 1. ožujka prestaje uvoziti sirovu naftu iz Rusije

Foto: Waldemar/Pexels

Bugarska će od 1. ožujka iduće godine prestati uvoziti sirovu naftu iz Rusije iako ima posebnu dozvolu Bruxellesa da to nastavi činiti do 1. listopada, odlučio je u ponedjeljak tamošnji parlament.

Tu odluku, navodi Hina, progurala je prozapadna vladajuća većina, a time će se od 1. siječnja okončati i izvoz proizvoda od ruske sirove nafte.

Nova pravila uglavnom će utjecati na rafineriju Lukoil Neftohim u većinskom ruskom vlasništvu, zapadno od bugarskog lučkog grada Burgasa na Crnom moru.

Izuzeće koje je Bruxelles odobrio za uvoz ruske nafte do sada nije navelo tu rafineriju da se prebaci na alternativne dobavljače.

Zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije će onemogućiti Lukoilu, a time i Kremlju, dodatnu dobit za financiranje vojnih operacija u Ukrajini, rekao je šef parlamentarnog odbora za energetiku Deljan Dobrev.

Ruska naftna kompanija Lukoil izvijestila je da će preispitati svoju strategiju u Bugarskoj zbog promijenjenog poslovnog okruženja, uključujući potencijalnu prodaju rafinerije i benzinskih postaja u toj zemlji.

Rafinerija nafte, koja je u pogonu od 1963., najveća je u jugoistočnoj Europi, a privatizirana je 1999. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari