EU usuglasila prijedlog zakona o smanjenju emisija CO2 iz kamiona

Kamioni, Foto: Quintin Gellar/Pexels

Zemlje EU usuglasile su konačni prijedlog zakona o smanjenju emisija ugljičnog dioksida (CO2) iz kamiona, prema kojem bi većina novih teških vozila prodanih u Europskoj uniji od 2040. godine bila potpuno bez njih.

Zakon nameće 90-postotno smanjenje emisija ugljičnog dioksida za nova teška vozila do 2040. godine.

To, navodi Hina, znači da će proizvođači morati prodati veliki broj kamiona koji uopće ne ispuštaju štetne plinove, uključujući električna vozila i ona na vodik, kako bi uspjeli nadoknaditi preostalu prodaju novih vozila koja imaju štetne emisije.

Većinu kamiona na europskim cestama trenutno pokreće dizel, s emisijama stakleničkih plinova i zagađivača zraka koji se povezuju s rakom pluća i respiratornim bolestima.

Procjenjuje se da teška vozila proizvode četvrtinu emisija ugljičnog dioksida u europskom cestovnom prometu.

Proizvođači kamiona također će prema prijedlogu do 2030. godine morati emisije ugljičnog dioksida iz voznog parka smanjiti za 45 posto, umjesto postojeće ciljane razine za 30 posto, te za 65 posto do 2035. godine.

Od 2030. godine će i 90 posto novih gradskih autobusa prodanih u EU morat postići nultu emisiju, a do 2035. svi.

Europska automobilska grupa ACEA opisala je politiku EU-a najambicioznijom na svijetu i rekla da ciljevi mogu biti ispunjeni samo ako ih vlade usklade s brzim uvođenjem 50.000 javnih električnih punionica prikladnih za kamione do 2030. godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari