EU otvara ured na Grenlandu kako bi pregovarala o pristupu sirovinama

Pixabay.com
Grenland, Foto: Pixabay.com

Europska unija će otvoriti ured na Grenlandu kako bi pregovarala o pristupu rezervama sirovina potrebnih za prijelaz na energiju s niskim razinama ugljika, rekao je savjetnik predsjednice Europske komisije (EK) za trgovinu, Tomas Baert.

Ured će biti otvoren u petak, drugog dana službenog posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i danske premijerke Mette Frederiksen Grenlandu.

“Svakako želimo dodatno proširiti našu suradnju na području ključnih sirovina”, kazao je Baert.

Von der Leyen i Frederiksen obići će tijekom dvodnevnog službenog posjeta i Farske otoke, prenosi Hina. I Grenland i Farski otoci samoupravni su teritoriji i nisu u sastavu EU-a, ali su dio Danske koja jest članica Unije. Smješteni su na strateško važnoj poziciji u Atlantiku.

Grenland spada među područja s najvećim rezervama rijetkih Zemljinih minerala u svijetu koje su potrebne za proizvodnju niza tehnoloških uređaja i za prijelaz na gospodarstvo s niskim razinama ugljika. Farski otoci bogati su pak ribom, a Danska planira i postavljanje radara.

“Posjet predsjednice von der Leyen Grenlandu i Farskim otocima doista treba promatrati gotovo kao geopolitički posjet”, rekao je Baert, dodavši da EU također nastoji ojačati svoju poziciju na Arktiku u kontekstu okoliša i sigurnosnih pitanja.

EU nema ni rudnike ni pogone za preradu tehnoloških sirovina, a nastoji smanjiti ovisnost o Kini koja dominira njihovom proizvodnjom.

SAD je 2020. godine otvorio konzulat u glavnom gradu Grenlanda Nuuku, godinu dana nakon što je tadašnji američki predsjednik Donald Trump ponudio da će kupiti otok u sklopu pokušaja Washingtona da proširi diplomatsku i komercijalnu prisutnost na Grenlandu i na Arktiku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari