EU ne može zatvoriti granice za uvoz solarnih panela

Pixabay.com
Solarna energija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska unija trebala bi pomoći domaćim proizvođačima solarnih panela, no ne može zatvoriti granice za uvoz tih proizvoda, upozorila je europska povjerenica za energetsku politiku, Kadri Simson.

Krajem siječnja 2024. Europsko vijeće za solarnu proizvodnju (ESMC) zatražilo je od EU hitne mjere pomoći kako bi sačuvali proizvodnju jer su zbog jeftinog kineskog uvoza i nagomilanih zaliha bili prisiljeni sniziti cijene i gasiti proizvodnju.

ESMC traži od EU-a program otkupa viška zaliha solarnih modula kako bi se smanjila prekomjerna ponuda. Zahtijevaju i izmjenu propisa o državnoj potpori i snažniju potporu vlada domaćim proizvođačima, prenosi Hina. Ako ne može provesti te mjere u kratkom roku, EU bi također trebao razmotriti mehanizme zaštite, poput carina i kvota koje bi zakočile uvoz, sugerira udruga.

EU radi na velikom broju instrumenata potpore solarnoj industriji, rekla je povjerenica EU-a za financijsku stabilnost Mairead McGuinness početkom veljače 2024. u Europskom parlamentu, naglasivši istodobno da potencijalne mjere moraju biti odvagnute u odnosu na zacrtane ciljeve u energetskoj tranziciji.

EU bi do 2030. trebao imati 750 gigavata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije Sunca, u odnosu na 260 gigavata u 2023. godini, prema planu EK.

I povjerenica EU-a za energiju podsjetila je danas na klimatske ciljeve, otklonivši mogućnost obustave uvoza, koja bi, po njezinim riječima, mogla ugroziti instalaciju potrebnih kapaciteta za solarnu energiju.

“Izneseni su različiti prijedlozi o potpori našoj industriji, ali jasno je da ne možemo zatvoriti granice jer su nam solarni paneli potrebni”, rekla je Simson prilikom dolaska na sastanak ministara energetike zemalja EU-a.

“Moramo podržati našu industriju, ali potrebni su nam svi ti proizvodi kako bismo ostvarili naše vrlo ambiciozne ciljeve”, dodala je.

Ministri energetike razmotrit će prijedloge rješenja za probleme u sektoru solarnih ploča. Simson i povjerenik EU-a za industriju Thierry Breton izložili su ih ministrima u pismu, skicirajući moguću veću potporu vlada EU-a proizvođačima i aukcije te programe potpore za solarne panele s visokim standardima u zaštiti okoliša i radnika.

EU bi također mogao obavezati tvrtke koje instaliraju solarne kapacitete da u portfelje uključe proizvode domaćih proizvođača, navodi se u pismu, uz prijedlog da ministri razmotre te opcije na jednom od idućih sastanaka.

Zemlje EU-a prošle su godine instalirale rekordne solarne kapacitete, povećavši ih za 40 posto u odnosu na 2022. godinu. Većina panela i dijelova proizvedena je u Kini, čak i do 95 posto u nekim slučajevima, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari