EU će pojačati zaštitu potrošača od naglih promjena cijena struje

Pixabay.com
EU: Bolja zaštita potrošača oko cijena struje, Foto: Pixabay.com

Europska unija jače će štititi potrošače od naglih promjena cijena električne energije, dogovoreno je između predstavnika država EU-a i Europskog parlamenta.

Osim stabilizacije cijena, prenosi Hina, donesena reforma ima za cilj promicanje širenja proizvodnje obnovljive energije u EU-u.

Dogovor je temeljen na nacrtu zakona Europske komisije koji ima za cilj zaštitu potrošača u EU od snažno fluktuirajućih cijena električne energije, poput prošlogodišnje situacije kada su cijene struje skočile nakon što je Rusija smanjila izvoz goriva u EU.

Novi dugoročni ugovori između vlade i proizvođača električne energije, prema kojima bi država platila ako tržišna cijena padne ispod dogovorene cijene, glavni su ciljevi reforme.

Time se želi potaknuti domaća zelena i nuklearna proizvodnja energije osiguravanjem povrata ulaganja.

Tržište električne energije u EU funkcionira po principu rangiranja dostupnih proizvođača električne energije tj. po merit-order principu.

To znači, prenosi Hina, da se dostupni izvori energije rangiraju na temelju uzlaznog redoslijeda cijene i ponekad onečišćenja, zajedno s količinom energije koja će biti generirana.

Izvori koji jeftino proizvode električnu energiju, poput vjetroelektrana, prve će se rabiti za pokrivanje potražnje. Konačna cijena, međutim, temelji se na posljednjim i najskupljim, postrojenjima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari