EU bliže odluci o korištenju prihoda od ruske imovine za obnovu Ukrajine

Pixabay.com
Zastave EU i Rusije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vijeće Europske unije donijelo je odluku koja otvara put za moguće korištenje prihoda koje generira zamrznuta ruska imovina za obnovu Ukrajine.

Vijeće EU je, između ostaloga, odlučilo da takozvani Središnji depozitariji vrijednosnih papira (CSDs), koji drže više od milijun eura imovine ruske središnje banke, moraju odvojeno obračunavati izvanredne gotovinske prihode kojii se akumuliraju zbog restriktivnih mjera EU. To otvara put da Vijeće donese odluku o mogućoj uspostavi financijskog doprinosa proračunu EU od tih prihoda za potporu Ukrajini“, navodi se u priopćenju Vijeća.

Europska unija je, podsjeća Hina, nakon ruskog napada na Ukrajinu zamrznula ili imobilizirala imovinu ruske središnje banke koja se u tom trenutku nalazila u financijskim institucijama na teritoriju Unije. Riječ je o preko 200 milijardi eura zamrznute imovine. To je glavnica koja i dalje ostaje vlasništvo ruske središnje banke, a samo prihodi koje donosi ta glavnica koristila bi se za pomoć u obnovi Ukrajine.

Ta sredstva bila su imobilizirana dok su se nalazila u takozvanim središnjim depozitarijima vrijednosnih papira. CSDs-ovi su financijske institucije specijalizirane za transakcije vrijednosnih papira, kao i čuvanje i servisiranje imovine tih vrijednosnih papira. Većina tih sredstava deponirana je u Euroclearu, međunarodnoj financijskoj instituciji sa sjedištem u Belgiji, gdje je skoncentrirano oko 90 posto ruske imovine u EU.

CSDs-ovi inače ne drže vrijednosne papire na svojim računima, ali u ovom slučaju su zbog imobilizacije morala ostati na tim računima pa su primjerice ruske obveznice počele generirati prihode.

Protokom vremena ta ja zamrznuta imovina generirala sve više prihoda u gotovini. Kako CSDs-ovi ne mogu držati tu gotovinu na svojim računima morale su je deponirati u središnjim bankama, koje onda plaćaju kamate na te pologe pa su prihodi od zamrznute imovine i dalje rasli.

Ti izvanredni prihodi postoje isključivo zbog odluke o imobilizaciji imovine, odnosno oni su izravna posljedica te odluke.

Odlukom Vijeća, CSDs će trebati odvojeno upravljati i registrirati te prihode kako bi se mogli jasno identificirati u računovodstvenom sustavu. Osim toga, CSD-ovima je zabranjeno raspolagati neto profitom iz toga.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari