Erste Bank i Zaba za Financije.hr: Gotovo 90 posto kredita građanima u otplati ugovoreno uz neki oblik fiksne kamatne stope

Ilustracija. Foto: Erste Bank, Canva

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) početkom lipnja 2024. godine prvi je put, od 2019. godine, smanjilo tri ključne kamatne stope za 25 baznih bodova. Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja smanjena je na 4,25 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana na 4,50 posto, a na novčani depozit na 3,75 posto.

“Na temelju nove ocjene inflacijskih izgleda, dinamike temeljne inflacije i jačine transmisije monetarne politike u ovom je trenutku, nakon devetomjesečnog razdoblja, u kojem nismo mijenjali kamatne stope, primjereno ublažiti restriktivnost monetarne politike. Smanjila se i temeljna inflacija, što dodatno upućuje na zaključak o slabljenju cjenovnih pritisaka, i smanjila su se inflacijska očekivanja za sva razdoblja. Uvjeti financiranja ostali su restriktivni zbog monetarne politike, što je pridonijelo smanjenju potražnje i održavanju čvrste usidrenosti inflacijskih očekivanja te tako dalo velik doprinos smanjenju inflacije“, objasnili su iz ESB-a u priopćenju.

Kamatne stope su temeljni alat središnjih banaka a ovo smanjenje, kako je najavio prije lipanjske sjednice ESB-a guverner Hrvatske narodne banke (HNB), Boris Vujčić, za Financije.hr, odrazit će se na kamate u Hrvatskoj.

Hina
Guverner HNB-a, Boris Vujčić, Foto: Hina/Mario Krmpotić

„Novi stambeni krediti se uglavnom odobravaju uz fiksne kamatne stope koje bliže prate dugoročne tržišne stope poput prinosa na državne obveznice i ne reagiraju snažno i trenutno na promjenu kratkoročnih kamatnih stopa. S druge strane, krediti poduzećima su u većoj mjeri odobreni uz promjenjive kamatne stope koje brže reagiraju na tržišna kretanja. Slično je i s postojećim kreditima. Kamatne stope na stambene krediti uglavnom su vezane uz NRS, koji još uvijek raste s povećanjem udjela oročenih u ukupnim depozitima, ili je, u slučaju kamatnih stopa vezanih uz Euribor, njihova visina uvelike određena zakonskim ograničenjima. Stoga bi kamatne stope na postojeće stambene kredite mogle nešto i porasti, neovisno o eventualnom smanjenju ključnih kamatnih stopa ESB-a, ali taj bi porast za sada trebao biti vrlo blag.“

Dio građana koji otplaćuju kredite uz promjenjive kamatne stope već početkom srpnja dobit će prve povećane rate kredita. Riječ je o kreditima vezanim uz nacionalnu referentnu stopu (NRS), no povećanje bi trebalo biti u iznosu od svega nekoliko eura.

“Kretanje kamatnih stopa na postojeće stambene kredite razlikuje se od stopa na nove kredite. Naime, među referentnim parametrima koji se koriste u kreditima s promjenjivim kamatnim stopama dominira nacionalna referentna stopa (NRS), koja je počela rasti krajem prošle godine. Tako je šestomjesečni NRS1, koji je najzastupljeniji referentni parametar, u prvom tromjesečju 2024. iznosio 0.34 posto, odnosno bio je za 0.3 postotna boda viši nego u trećem tromjesečju lani. Taj porast odražava tendenciju rasta troška izvora financiranja banaka u uvjetima rasta udjela oročenih u ukupnim depozitima”, kažu iz HNB-a.

Iz Erste& Steiermärkische Bank d.d. za Financije.hr kažu da je odluka ESB-a bila očekivana i već neko vrijeme anticipirana u tržišnim kretanjima

„Na tragu toga, kada govorimo o novim plasmanima, sugerirali smo i ranije da su kamatne stope u ovom kamatnom ciklusu izgledno oko svog vrhunca. Isto tako treba napomenuti kako je prijenos kamatnih stopa ESB-a na kamatne stope za nove plasmane, kako za građane tako i za poduzeća, bio ispod prosjeka euro zone i vrlo postupan, a čemu su u prilog su išli i drugi faktori, poput visoke likvidnosti i pozitivnih učinaka uvođenja eura. Stoga u ovom trenutku očekujemo nastavak trenda stabilizacije kamatnih stopa, dok će eventualan postupni pad istih ovisiti o dinamici daljnjeg spuštanja referentnih kamatnih stopa, oko čega i dalje postoji visoka razina neizvjesnosti, ali i o drugim faktorima, pri čemu treba istaknuti rastući trend depozitnih kamatnih stopa“, kažu za naš portal iz ove banke.

Freepik.com
Euro, Foto: Freepik.com

Krediti građana u otplati, koji su ugovoreni uz primjenu promjenjive kamatne stope, ovise o kretanju promjenjivog parametra (NRS, 6M ili 12M EURIBOR) te se kamatna stopa usklađuje jednom ili dvaput godišnje, u pravilu u mjesecu u kojem je kredit inicijalno podignut, odnosno 1. siječnja ili 1. srpnja, ako su u pitanju krediti vezani uz EURIBOR ugovoreni prije 1. siječnja 2014. godine.

U ovom trenutku, u Erste banci, gledano portfeljno prema volumenu, gotovo 90 posto kredita građanima u otplati ugovoreno je uz neki oblik fiksne kamatne stope – fiksna kamatna stopa na cijelo razdoblje otplate ili kombinirana, uz jedan vremenski dio otplate u kojem je kamatna stopa fiksna, dok je oko deset posto kredita ugovoreno uz promjenjivu kamatnu stopu – od toga je njih oko 49 posto vezano uz EURIBOR, a 51 posto uz NRS“, kažu iz Erste Bank.

Kad je u pitanju poslovanje s pravnim osobama, krediti s promjenjivim kamatnim stopama ugovaraju se uz primjenu EURIBOR-a, od kojih je primjena 3M EURIBOR-a najčešća, te se njihova visina usklađuje s kretanjem ovog parametra u jednakim vremenskim intervalima.

Oko 54 posto kredita pravnim osobama u otplati ugovoreno je uz fiksnu kamatnu stopu, dok je oko 44 posto kredita ugovoreno uz promjenjivu kamatnu stopu, odnosno EURIBOR“, priopćeno je iz Erste banke.

Podsjećaju i da, kad je riječ o već odobrenim kreditima, posebice onima koji su vezani uz EURIBOR, nove tržišne okolnosti bit će vidljive u visini kamatne stope.

Međutim, suprotno EURIBOR-u, NRS stopa, koja ovisi o razini kamatnih stopa koje banke plaćaju svojim deponentima, izgledno će nastaviti bilježiti uzlazni trend.

Uz to, ocjenjuju u Erste Bank, treba istaknuti da je dio kredita građana u otplati, a koji su vezani uz EURIBOR, zbog rasta referentnih stopa već ranije dosegao zakonsko ograničenje maksimalne visine kamatnih stopa, te su one u ovom trenutku niže u odnosu razine na kojima bi bile da ne postoji zakonom određena granica.

m-zaba, Foto: Zagrebačka banka/404/PR

Zaba također nudi fiksne stope

U ponudi Zagrebačke banke za građane trenutno su isključivo stambeni krediti s fiksnom kamatnom stopom za cijelo vrijeme razdoblja otplate, rekli su za Financije.hr.

“Ističemo kako su postojeći stambeni krediti u otplati dominantno vezani uz Nacionalnu referentnu stopu čije kretanje pojednostavljeno ovisi o kretanju kamatnih stopa na štednju građana na razini bankarskog sektora RH. Primjerice, Nacionalna referentna stopa (6M NRS1) bila je u kontinuiranom padu u posljednjih 10-ak godina. Tako u razdoblju između 2013. i 2023. godine razlika između najviše vrijednosti od 2,47 postotna poena (1. srpnja 2013.) i trenutne vrijednosti od 0,34 postotna poena predstavlja pad od 2,13 postotna poena. O promjeni kamatnih stopa Zagrebačka banka u skladu s Općim uvjetima promjene kamatnih stopa obavještava klijente na dan redovitog usklađenja, a ono se provodi dva puta godišnje – u siječnju i srpnju. Sljedeće redovno usklađenje primjenom ugovorenih referentnih kamatnih stopa Banka će provesti 1. srpnja 2024.”, navedeno je u priopćenju za naš portal.

Ističu i da kretanje kamatnih stopa ESB-a nisu u mogućnosti unaprijed projicirati, kao niti način na koji će se odraziti na novu ponudu stambenih kredita koji su trenutno u ponudi uglavnom uz fiksnu kamatnu stopu na razini cijelog bankarskog sektora.

17 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari