EK predložila veću kontrolu stranih investicija radi jačanja gospodarske sigurnosti

Pixabay.com
Europska komisija, Bruxselles, Foto: Pixabay.com

Europska komisija je objavila paket inicijativa za jačanje gospodarske sigurnosti EU, koji uključuje strože kontrole stranih investicija i izvoza osjetljivih tehnologija kako ne bi završile u krivim rukama.

“Ekonomska sigurnost EU oslanja se na čuvanje  naše tehnološke prednosti i izbjegavanje neželjenog curenja tehnologija”, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

Drugi izvršni potpredsjednik, Valdis Dombrovskis, ističe da Europska unija ima velike koristi od toga što je izvozna sila, koja investira u inozemstvu i koja je otvorena za trgovinu i za strane investitore.

 “Ali, da bismo mogli nastaviti maksimalno koristiti te prilike, moramo imati jasniji uvid u rizike s kojima se suočavamo u ovo vrijeme dubokih geopolitičkih previranja i brzih tehnoloških promjena. Moramo poboljšati svoje razumijevanje i koordinaciju u rješavanju ovih zajedničkih izazova kako bismo se mogli bolje zaštititi, učiniti ulaganja sigurnijima i kontrolirati izvoz osjetljivih proizvoda kako bismo izbjegli da dospiju u pogrešne ruke”, rekao je Dombrovskis.

Cilj ovih prijedloga je, kako prenosi Hina, spriječiti mogući utjecaj trećih zemalja, poput Kine i Rusije, na ključne gospodarske sektore, iako se nijedna zemlja ne spominje poimenice.

Paket se sastoji od pet inicijativa, od čega je jedan zakonodavni prijedlog, a ostalo su ideje za razmjenu mišljenja kako bi se utvrdilo jesu li potrebni daljnji zakonski prijedlozi.

Zakon koji je Komisija danas predložila trebao bi omogućiti državama članicama da imaju kontrolni mehanizam za strane investicije. Komisija sama ne može zaustaviti rizične investicije jer je to u nadležnosti država članica.

Paket inicijativa ima za cilj daljnje jačanje zaštite sigurnosti EU i javnog reda zbog čega se predlaže poboljšana provjera stranih ulaganja, zatim poticanje veće koordinacije između država članica u području kontrole izvoza, konzultacije s državama članicama radi utvrđivanja potencijalnih rizika koji proizlaze iz vanjskih ulaganja u pojedine tehnologije i promicati daljnje rasprave o tome kako bolje poduprijeti istraživanje i razvoj koji uključuje tehnologije s potencijalom dvojne namjene.

Komisija želi definirati gospodarske sektore u kojima države EU moraju kontrolirati može li strano ulaganje imati negativne učinke na sigurnost EU, navodeći kao primjere poluvodiče, umjetnu inteligenciju, ključne farmaceutske proizvode i robu s dvojnom namjenom koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe. Kontrole bi se također trebale provoditi ako tvrtka koja ulaže dolazi iz same EU, ali je u vlasništvu ljudi ili organizacija iz zemalja koje nisu članice EU.

Komisija također želi istražiti potencijalne opasnosti izravnih ulaganja iz EU u druge zemlje, koje se inače ne kontroliraju. No, uz razne napredne tehnologije, to bi moglo ojačati vojne i obavještajne kapacitete trećih zemalja, koje bi ih opet mogle iskoristiti protiv EU.

Komisija želi i da države članice usvoje preporuke kako međunarodna suradnja u području istraživanja, primjerice na sveučilištima, ne bi dovela do korištenja relevantnog znanja u trećim zemljama u vojne svrhe ili za kršenja ljudskih prava.

6 Odgovora

  1. Zbog velikih rizika oko toga u koji sektor što ulazi, komisija bi trebala imati jasnija i stroza pravila o tome kako regulirati puteve ulaganja.
    No sve je to pod kontrolom čini mi se.
    Iako ide u korist našeg gospodarstva, pa bi trebalo biti ok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari