EK otvorio postupak protiv mreže X, zbog manipuliranja informacijama

Freepik.com
Društvene mreže, Foto: Freepik.com

Europska komisija pokrenula je službeni postupak protiv društvene mreže X, bivšeg Twittera, zbog sumnje da nije ispunila svoje obveze iz Akta o digitalnim uslugama (DSA) čime je povrijedila prava Europske unije.

Nova uredba, koja je stupila na snagu u studenom prošle godine, nalaže da jako velike internetske platforme i tražilice pojačaju borbu protiv ilegalnog sadržaja i protiv rizika za javnu sigurnost te da zaštite svoje usluge od manipulativnih tehnika.

Postupak će se usredotočiti na suzbijanje širenja ilegalnog sadržaja u EU-u, prenosi Hina, zatim na učinkovitost mjera poduzetih u cilju borbe protiv manipuliranja informacijama, osobito sustav “napomena zajednice” te mjere koje X poduzima kako bi povećao transparentnost svoje platforme, navodi Komisija, ističući da će prioritetno provesti temeljitu istragu.

X, u vlasništvu Elona Muska, dio je skupine velikih tehnoloških kompanija koje su pod povećalom EU-a zbog novih pravila uvedenih Aktom o digitalnim uslugama.

Europski povjerenik Thierry Breton u listopadu je ukorio X, TikTok i Metu što ne čine dovoljno u cilju suzbijanja dezinformacija nakon Hamasova napada na Izrael.

Akt o digitalnim uslugama, što ga je Europsko vijeće donijelo u jesen 2022., prva je digitalna regulativa u svijetu prema kojoj su digitalna poduzeća diljem EU-a odgovorna za sadržaj objavljen na njihovim platformama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari