EasyJet povećao ukupni prihod za 22 posto

Pixabay.com
easyJet, Foto: Pixabay.com

Britanski niskotarifni zračni prijevoznik easyJet je u prvoj polovici godine smanjio gubitak u poslovanju, objavila je kompanija, najavivši odlazak svog izvršnog direktora Johana Lundgrena u idućoj godini.

U šestomjesečnom razdoblju zaključno s ožujkom zabilježio je gubitak prije oporezivanja u iznosu 404 milijuna eura, što predstavlja smanjenje za 16,4 posto u odnosu na gubitak prije oporezivanja u istom razdoblju prethodne fiskalne godine.

Ukupni prihod povećan je za 22 posto, na 3,81 milijardi eura, poduprt uglavnom povećanim kapacitetima letova, cijenama i pratećim proizvodima kompanije uključujući easyJet odmore koji nastavljaju donositi veće prihode.

Ukupni prihod zračnog prijevoznika po sjedalu porastao je za pet posto, na 81,42 eura. Kapaciteti su dosegli 42,3 milijuna sjedala i bili su za 12 posto veći u usporedbi s prvim polugodištem prošle fiskalne godine.

U šest mjeseci zaključno s ožujkom easyJet je prevezao 36,7 milijuna putnika, što je 11 posto više nego u istom razdoblju u godini ranije budući da potražnja putnika nastavlja rasti, a easyJet aktivno nastoji putem mreže generirati dodatne zimske kapacitete. Faktor popunjenosti iznosio je 86,7 posto i bio je neznatno niži u odnosu na 87,5 posto u prvom polugodištu prethodne fiskalne godine, prenosi Hina.

U prognozama za fiskalnu 2024. tvrtka predviđa pozitivne rezultate. Objavila je i da je na putu da ispuni ambiciozan srednjoročni cilj o ostvarivanju dobiti prije oporezivanja u iznosu većem od milijardu eura. Iz zračnog prijevoznika poručuju da će nastaviti rast u financijskoj 2025. godini, uz ciljani rast tijekom zimskog razdoblja kako bi dodatno smanjio gubitke u tim mjesecima.

Odvojeno je objavio da će izvršni direktor Johan Lundgren odstupiti s čelnog mjesta i otići iz easyJeta početkom 2025. godine, nakon sedam godina obnašanja te dužnosti. Na njegovo mjesto doći će Kenton Jarvis, koji se pridružio easyJetu u veljači 2021. godine, a od tada je član uprave i glavni financijski direktor.

“Usredotočeni smo na ostvarenje srednjoročnog plana i povezanih financijskih ciljeva što smo zacrtali ranije ove godine te smatramo Kentona idealnom osobom koja će voditi naš izvršni”, rekao je predsjednik easyJeta Stephen Hester.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari