DZS potvrdio procjenu inflacije, u veljači iznosila 4,1 posto

Freepik.com
Inflacija, ilustracija, Foto: Freepik.com

U veljači 2024. potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su za 4,1 posto više na godišnjoj razini, a na mjesečnoj razini u prosjeku su porasle za 0,2 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS). Ovom objavom DZS je potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena koje su objavljene početkom ožujka.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u veljači 2024. u usporedbi s istim mjesecom lani, najveći porast potrošačkih cijena ostvaren je u skupini restorana i hotela, i to za 10,4 posto.

Nakon njih su razna dobra i usluge s rastom cijena od 5,9 posto, skupine hrane i bezalkoholnih pića te zdravlja porasle su za po 5,7 posto, obrazovanje za 5,4 posto, rekreacija i kultura 4,9 posto, prijevoz 4,3 posto, a alkoholna pića i duhan za četiri posto.

Cijene u kategorijama komunikacija i pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva porasle su za po 2,7 posto, a odjeće i obuće 2,5 posto.

Na mjesečnoj razini, prema DZS-u, najviše su porasle cijene u skupini prijevoza, za 1,4 posto. Slijedi rekreacija i kultura s rastom od 1,1 posto, a nakon toga su restorani i hoteli te razna dobra i usluge s rastom od po 0,8 posto.

“Porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama hrana i bezalkoholna pića te odjeća i obuća, po svakoj skupini za 0,6 posto”, ističu statističari.

Prema glavnim komponentama indeksa, na godišnjoj razini, porast cijena zabilježen je u komponentama usluga i to za 6,4 posto, nakon njih su hrana, piće i duhan s porastom cijena od 5,4 posto. Cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije porasle su za 2,5 posto, a energije za 0,3 posto.

Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je kod energije, za 1,5 posto i usluga, za 0,5 posto. S druge strane, pad cijena prema glavnim komponentama indeksa zabilježen je u komponentama hrane, pića i duhana, za 0,5 posto, te industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije, za 0,2 posto.

DZS je naveo i cijene dobara i usluga mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC) koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije. Prema tome, cijene su u veljači ove godine u usporedbi s mjesecom prije bile više za 0,3 posto, a u usporedbi s istim mjesecom lani u prosjeku su bile više za 4,8 posto.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari