Dolar jača, cijene nafte se smanjuju

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte smanjene su u ponedjeljak jer je zbog zabrinutosti da će američki FED ostaviti više kamate ojačana vrijednost dolara, neutralizirajući podršku tržištima nafte zbog geopolitičkih napetosti i smanjenja opskrbe OPEC+.

Terminski ugovori za naftu Brent manji su za tri centa, te iznose 85,21 američka dolara po barelu, nakon što su se u petak spustili za 0,6 posto. Terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) nafte bili su 80,71 dolara po barelu, što je smanjenje za dva centa.

“Američki dolar otvorio je ponudu jutros i čini se da je porastao nakon boljih američkih PMI podataka u petak navečer i političkih zabrinutosti uoči izbora u Francuskoj”, rekao je Tony Sycamore, tržišni analitičar IG-a za Reuters.

Jači dolar čini robu denominiranu u dolarima manje vrijednom za vlasnike drugih valuta.

Indeks dolara, koji mjeri dolar u odnosu na šest glavnih valuta, veći je u ponedjeljak nakon što su podaci o indeksu menadžera nabave pokazali da je poslovna aktivnost u SAD-u, u lipnju bila na najvišoj razini u 26 mjeseci.

Međutim, oba referentna ugovora za sirovu naftu ojačala su oko tri posto prošli tjedan zbog znakova veće potražnje za naftnim derivatima u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču, i kako je OPEC+ smanjenje opskrbe držalo pod kontrolom.

Zalihe sirove nafte u SAD-u su smanjene dok je potražnja za benzinom porasla sedmi tjedan zaredom, a potrošnja mlaznog goriva vratila se na razine iz 2019., kažu analitičari ANZ-a u bilješci.

„I dalje podržavamo tržište nafte s deficitom u trećem tromjesečju koji bi trebao smanjiti naftnu bilancu”, rekli su analitičari ING-a u bilješci.

Geopolitički rizici na Bliskom istoku zbog krize u Gazi i porast napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na ruske rafinerije također podupiru cijene nafte.

U SAD-u je broj operativnih naftnih platformi prošlog tjedna manji za tri na 485, što je njihov minimum od siječnja 2022. godine, navodi u svom izvješću u petak Baker Hughes.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari