Deutsche Bahn prodao Arrivu američkoj investicijskoj grupi

Foto: Markus Winkler/Pexels

Njemačko državno željezničko poduzeće Deutsche Bahn objavilo je da je potpisalo ugovor o prodaji Arrive i njezinog poslovanja na 10 europskih tržišta, uključujući Hrvatsku, američkoj investicijskoj grupi I Squared Capital.

Kako je u četvrtak priopćeno iz Deutsche Bahna, ugovor je potpisan tijekom noći, a završetak transakcije očekuje se iduće godine.

Prodaju Arrive mora još odobriti vlada u Berlinu budući da je država vlasnik Deutsche Bahna, piše dpa, a prenosi Hina.

Arriva je pružala usluge autobusnog i željezničkog prijevoza u 10 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Italiju, Nizozemsku, Poljsku, Slovačku, Sloveniju, Španjolsku i matičnu Veliku Britaniju.

Mediji su izvijestili da će I Squared Capital za Arrivu platiti oko 1,6 milijardi eura. Iznos uključuje oko milijardu eura Arrivinog duga koji će novi vlasnik preuzeti u sklopu dogovorene akvizicije.

Deutsche Bahn je kupio Arrivu 2010. za oko 2,7 milijardi eura, uključujući dug.

Prodaja će ih osloboditi obaveze ulaganja u elektrifikaciju Arrivinih autobusa i restrukturiranja tvrtke u idućim godinama, što će im osloboditi kapital za ulaganje u osnovnu željezničku djelatnost u Njemačkoj.

Arriva je vodeći pružatelj usluga autobusnog prijevoza u Hrvatskoj i pokriva širok spektar usluga, ponajprije u lokalnom, međugradskom i međunarodnom prijevozu, stoji na službenim stranicama Arriva Hrvatska.

Arrivin vozni park obuhvaća 600 autobusa, vozi na linijama prema Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Upravljaju s 15 autobusnih kolodvora, 11 servisnih centara, zapošljavaju više od 1000 djelatnika i godišnje preveze više od 11,7 milijuna putnika.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari