Denis Menzilović, Geobušač Inženjering: Zakoni su prenormirani za naš operativni rad

Pixabay.com
Radna mašina, Foto: Pixabay.com

Geobušač-inženjering d.o.o. osnovan je 2007. godine u Novom Marofu. Specijalizirani su za istražna bušenja (geotehnika, geologija, hidrologija), odnosno bušenja bunara do dubine do 250 – 300 metara, u zavisnosti od terena i tehnologije bušenja.

Većina vode nalazi se u podzemlju i eksploatacija podzemnih voda veliki je izazov za tvrtku. Ipak, stručnim radom i odgovarajućim opremom postižu željene rezultate.

Bušenje zdenaca kao primarna djelatnost uz istražno bušenje izvodi se bušaćim priborom i čekićem (hammer bit) do dubine 250 metara, što ovisi o vrsti tla u kojem se buši, a bušotine su profila 100 – 250 milimetara.

Bušenje direktnim načinom iznošenja materijala iz bušotine (utiskivanje zraka kompresorom u pribor i čekić koji ga ujedno i pogoni pri bušenju te u struji zraka iznosi nabušeni materijal) izvodi se punim profilom u rasponu 100 – 250 milimetara. Maksimalna dubina bušenja, koristeći ovu tehniku, je 300 metra, što ovisi o litološkim uvjetima u geološkoj strukturi podzemlja.

Geobušač-inženjering izvodi i istražna bušenja do dubine od 150 metara, bave se i održavanjem i revitalizacijom zdenaca, bušenjem bušotina za instalaciju dizalica topline (grijanje i hlađenje) te ugradnjom i instalacijom pumpi u prethodno izvedene bušotine i zdence. Angažirani su i na ispitivanjima temelja građevinskih objekata kao i bušenjem pilota za potrebe temeljenja (geomehanika, mehanika tla).

S dugogodišnjim suradnicima, Geobušač-inženjering provodi i geofizička istraživanja za potrebe procjene izglednosti postojanja podzemnih vodonosnika u litološkim strukturama podzemlja a primarna geofizička metoda je geoelektrično sondiranje i tomografija a rjeđe plitka sezmika.

Sve su ovo razlozi da budu naš izbor za najuspješnije male tvrtke u Hrvatskoj!

Geobušač-inženjering d.o.o. iz Novog Marofa vodi Denis Menzilović, koji ističe da od 2021. godine, tvrtka bilježi stalni rast. Pandemija je utjecala na sve segmente društva, ali tvrtka je, zbog prirode posla, opstala na tržištu.

„Bilo je izazovno tijekom ovog perioda, posebno u prvoj godini pandemije kada bilježimo blagi pad aktivnosti kao i većina djelatnosti, ali zahvaljujući prirodi posla, taj pad je ipak bio nešto blaži od prosjeka. Poslovna aktivnost nam je omogućila da zadržimo isti broj zaposlenih“, kaže direktor tvrtke, Denis Menzilović.

Današnje poremećaje na tržištu, ističe Menzilović, kao specifična djelatnost, ne osjete a nemaju problema ni s tržištem rada.

„Ne osjećamo negativne posljedice poremećaja na tržištu, jer je porasla potražnja za našim uslugama, a taj porast traje od 2020. do danas. Zapošljavamo trenutno dva inženjera i za sada nismo suočeni s problemom te vrste. Korisnici naših usluga su većinom OPG-ovi i drugi subjekti vezani za poljoprivrednu proizvodnju. Također, tu su i turistički objekti, od vila za iznajmljivanje i kampova, do velikih hotelskih poduzeća te industrijskih pogona raznih vrsta i namjena, kojima je potrebna voda u procesu proizvodnje. Ovdje treba dodati rastući trend potražnje za ugradnjom dizalica topline za individualne i gospodarske potrebe“, kaže direktor tvrtke Geobušač inženjering, Denis Menzilović.

Za poslovnu godinu na izmaku kažu da je donijela dobre poslovne rezultate, nove projekte i nove djelatnike.

„Proteklu godinu ćemo upisati kao uspješnu, povećao se opseg posla, zaposlili smo nove djelatnike, obnovili strojne kapacitete. Kao jedini ograničavajući faktor, moramo navesti loš zakonski okvir, koji je prenormiran i previše regulira našu djelatnost, s pojedinim odredbama koje možemo svrstati u apsurdne. Također, i takvi nemušti zakoni se provode u praksi različito po pojedinim županijama. Kako znamo koliko je trom i složen proces promjene zakona, fokusirani smo na klijente, njihove potrebe te što bolju prilagodbu postojećem poslovnom okolišu. Pandemija je, koliko god paradoksalno zvučalo, kod naših klijenata promijenila način razmišljanja, te su se sve više okrenuli ka samodostatnosti i sigurnosti koje im donose vlastiti vodni resursi, a dakako tome doprinosi i cijena vode iz javne vodoopskrbe“, ističe Menzilović. 

I upravo zbog novih zahtjeva tržišta, ovaj tim stručnjaka u narednom periodu planira dodatne edukacije da bi mogli odgovoriti potrebama i novim izazovima u svojoj branši.

„Budući da je potražnja za ovom djelatnošću u stalnom porastu, dodatno ćemo se specijalizirati za taj posao kako bismo zadovoljili potrebe i zahtjevnije klijentele te namjeravamo proširiti operativne kapacitete sukladno zahtjevima tržišta. Svjesni smo da nas pretjerana specijalizacija čini tromijima na promjene kojima je izloženo tržište te planiramo u srednjoročnom razdoblju proširiti katalog usluga sukladno očekivanim promjenama“, kaže Denis Menzilović, direktor tvrtke Geobušač Inženjering iz Novog Marofa.

U nastavku pogledajte rang-listu najuspješnijih poduzeća u ovoj djelatnosti, koju nam je dostavio analitički partner CompanyWall:

Najuspješnija poduzeća u djelatnosti uklanjanja građevina i pripremnih radova na gradilištu
PozicijaNaziv poduzećaUkupni prihodiRezultat poslovanja
(dobit prije oporezivanja)
1.GEOKOL d.o.o.667.99015.614
2.RIJEKAPROJEKT – GEOTEHNIČKO ISTRAŽIVANJE d. o. o.696.84387.945
3.GEOSERVIS A.S. d.o.o.578.39419.099
4.GEOLAB d.o.o.421.959153.771
5.NENO MONTAŽA j.d.o.o.411.14049.997
6.GEOSONDA d.o.o.210.4933.489
7.Geoblast d.o.o.191.13419.182
8.GEOBUŠAČ-INŽENJERING d.o.o.187.4248.126
9.GEOMEHANIKA PROJEKT d.o.o.114.79117.254
10.GEODRILL d. o. o.65.92342.911
11.PRIMUS CONDO j.d.o.o.25.05124.905
izvor: CompanyWall, *svi podaci su za 2022. godinu, u eurima

Jedan odgovor

  1. Ova firma zasluzuje biti u 99 najuspjesnijih. Pa, citam sto sve rade, stvarno, bravo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari