Željko Bilić, Projektiranje i prostorno planiranje: Na dozvole se čeka po godinu i više dana

Pixabay.com
Građevinski radovi, ilustracija Foto: Pixabay.com

Pretpovijest splitske tvrtke Projektiranje i prostorno planiranje seže još u 2015. godinu kada je osnovana s drugom djelatnošću. Sadašnji vlasnik, inače diplomirani inženjer arhitekture, otkupio ju je 2018. godine i od tada se bavi isključivo projekiranjem stambenih i poslovnih građevina, te tehničkim nadzorom u izgradnji.

“Tvrtka ima dva zaposlenika, i to diplomiranog inženjera arhitekture i diplomiranog inženjera strojarstva. Inače posluje u okviru malo veće grupacije koja se bavi  kampovima, solarnim elektranama te gradnjom stanova i vila. Svoje usluge uglavnom pruža tvrtkama unutar te grupacije”, objašnjava Željko Bilić.

Najviše se, dodao je, bave projektiranjem manjih stambenih građevina, benzinskih pumpi i izložbeno–prodajnim salonima automobila, a na pitanje koje bi projekte izdvojio iz njihovog dosadašnjeg rada, istaknuo je Poslovni kompleks AGRAM u Splitu, tvornicu Rade Končar u Dicmu, osnovnu školu Bijači u Kaštelima, benzinsku postaju Energy Bentz u Šibeniku te salone Suzukija i Fiata u Šibeniku i Splitu.

Od ostalih projekata tvrtke vrijedi spomenuti i skladište neopasnog otpada u Dicmu, kao i više stambenih i poslovnih zgrada u Zagrebu, Zadru, Šibeniku i Splitu.

Vezano uz situaciju na tržištu nekretnina, o kojoj se u posljednje vrijeme puno pisalo, Željko Bilić kaže kako cijene nekretnina rastu bez obzira na lokaciju, ali istovremeno raste i kvaliteta radova i izgrađenih nekretnina.

Naveo je, međutim, jedan drugi, puno veći problem s kojim se suočava njihov sektor.

“Najveći problem je što nadležna tijela koja izdaju dozvole više ne funkcioniraju i na dozvole se čeka po godinu i više dana. Normalni investitori zbog toga čak i odustaju od planiranih investicija”.

Za kraj, otkrio nam je i u kojem smjeru planiraju razvijati svoje poslovanje.

“Naše poslovanje će se razvijati isključivo na pružanje usluga stranim ulagačima i povezanim društvima jer osim što znaju što hoće, uredno plaćaju naručene poslove za razliku od hrvatskih “poduzetnika”. Inače, u ovom poslu nema dugoročnog planiranja”, rekao je Bilić. 

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari