Credit Suisse nakon skandala vratio smijenjenog kontrolora istrage o nacističkim računima

wikimedia.org
Credit Suisse, Švicarska Foto: wikimedia.org via Hadi

Švicarska banka Credit Suisse ponovno je angažirala smijenjenog neovisnog kontrolora interne istrage o opsluživanju nacističkih klijenata i računa povezanih s nacistima, doznaje se od američkih senatora koji su istraživali to pitanje.

Credit Suisse je pristao ponovo angažirati Neila Baroskyja, koji je napustio poziciju pučkog pravobranitelja kako bi nadgledao internu istragu banke, navode u zajedničkoj izjavi Chuck Grassley i Sheldon Whitehouse iz odbora za proračun američkog Senata.

Barosky je, piše Hina, vraćen na poziciju supervizora istrage nakon što je senatski odbor objavio da je švicarska banka ometala višegodišnju istragu organizacije za ljudska prava, pokrenutu zbog optužbi o računima potencijalno povezanim s nacistima.

Dvojica američkih senatora utvrdila su istragom da je banka neopravdano smijenila Barofskyja.

“Jasna i povijesno cjelovita procjena Credit Suisseovog opsluživanja računa povezanih s nacistima zahtijeva izravno suočavanje s bolnim činjenicama, a ne njihovo zanemarivanje”, rekli su Grassley i Whitehouse.

Iz švicarskog bankovnog diva UBS-a, koji je ove godine preuzeo Credit Suisse, i iz ureda pučkog pravobranitelja nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju te informacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari