Cijene zlata porasle na rekordnu razinu, unca košta 2.155,42 dolara

Freepik.com
Zlato, ilustracija, Foto: Freepik.com

Cijene zlata porasle su na novu rekordnu razinu pod utjecajem naznaka posustajanja američkog gospodarstva i signala predsjednika američke središnje banke da bi u idućim mjesecima mogli sniziti kamatne stope.

Cijena unce zlata na fizičkom tržištu u Londonu porasla je u jutarnjoj trgovini za 0,3 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 2.155,42 dolara. Nakratko je dosegnula i najvišu razinu otkada se zlatom počelo trgovati, od 2.161,09 dolara.

Na američkom terminskom tržištu uncom se danas trgovalo po 0,2 posto višoj cijeni, od 2.163,10 dolara.

Poticaj cijenama bila je izjava predsjednika FED-a Jeromea Powella da će vjerojatno sniziti kamatne stope u idućim mjesecima ako se gospodarstvo općenito bude razvijalo kao što se očekuje, a novi pokazatelji potvrde slabljenje inflacije, prenosi Hina.

U razdoblju pada kamatnih stopa ulagači se okreću zlatu na koje promjene troškova zaduživanja ne utječu.

Powellove riječi, poduprte naznakama slabijeg tempa zapošljavanja u SAD-u, smanjile su prinose na američke državne obveznice i pritisnule dolar, što je također potaknulo ulaganje u zlato.

“Očekujemo da će središnje banke nastaviti kupovati zlato zbog geopolitičke nesigurnosti. Usporavanje u Kini zaustavit će pak rast svjetskog gospodarstva. Stoga će u nesigurnom financijskom okruženju zlato bankama ostati sigurno ulaganje”, rekao je Jigar Pandit iz BNP Paribas’ Sharekhana.

Unca srebra jeftinija je pak na fizičkom tržištu za 0,4 posto, pa je tako pala na 4,08 dolara. Jeftinija je i platina, za 0,3 posto, te je pala na 904,83 dolara. Najviše je pala cijena paladija, za 1,5 posto, na 1.026,8 dolara, nakon što je jučer porasla više od 12 posto.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari