Cijene nekretnina u Njemačkoj pale više od deset posto u trećem kvartalu

Pixabay.com
Problemi stanogradnje u Njemačkoj, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj nastavile su silaznom putanjom i u trećem su kvartalu pale za 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Destatisa, što je najnoviji loš znak za nekretninski sektor najvećeg europskog gospodarstva.

To znači da cijene padaju četvrto tromjesečje zaredom, prenosi Hina, i po najvišoj stopi u usporedbi s kvartalom godinu dana ranije od kada je njemački statistički ured počeo voditi evidenciju 2000. godine, naglašavajući najveću nekretninsku krizu u Njemačkoj u više desetljeća.

U drugom kvartalu 2023. godine cijene stambenih nekretnina pale su za 9,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Destatisa. U razdoblju od srpnja do rujna bile su niže za 1,4 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca.

“U Njemačkoj je do 2022. godine postojao špekulativni cjenovni balon, među najvećima zadnjih 50 godina. Cijene od tada padaju. Balon je puknuo”, rekao je Konstantin Kholodilin iz odjela za makroekonomiju Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Godinama je sektor nekretnina u Njemačkoj i drugdje u Europi doživljavao procvat jer su kamatne stope bile niske, a potražnja velika. No, nagli rast kamatnih stopa i troškova zaustavio je taj uzlet, gurajući građevinske poduzetnike u stečaj s obzirom na to da bankovno financiranje presušuje, a poslovi se zamrzavaju.

U trećem je kvartalu posebno izražen bio je pad cijena obiteljskih kuća u većim njemačkim gradovima, od čak 12,7 posto, prenosi Hina, dok su cijene tamošnjih stanova pale za 9,1 posto u odnosu na isti kvartal lani.

Odvojeno, statistički ured je izvijestio i da su narudžbe građevinskoj industriju u listopadu pale za 6,3 posto u odnosu na mjesec ranije, prema sezonski prilagođenim podacima.

Njemačko udruženje građevinske industrije objavilo je da sektor stambene gradnje ide u smjeru daljnjeg gašenja radnih mjesta. Austrijski nekretninski div Signa, koji je u značajnoj mjeri prisutan u Njemačkoj, prošlog je mjeseca podnio zahtjev za stečaj, što je do sada najveća žrtva nekretninske krize u regiji, podsjeća Reuters.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari