Cijene nafte u porastu, tržišta iščekuju sastanak OPEC+

Freepik.com
Prijevoz nafte, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijene nafte zadržale su trend rasta tijekom azijskog trgovanja u ponedjeljak dok tržišta iščekuju sastanak članica OPEC+, 2. lipnja, na kojem se očekuje da će proizvođači raspravljati o održavanju dobrovoljnih smanjenja proizvodnje do kraja godine.

Srpanjski ugovor za sirovu naftu Brent veći je za 18 centi te iznosi 82,30 američkih dolara po barelu. Terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte porasli su 24 centa, na 77,96 dolara a aktivniji kolovoški ugovor veći je za 25 centi, te iznosi 82,09 dolara.

Brent je prošli tjedan završio oko dva posto niže, a WTI je izgubio gotovo tri posto, podsjeća Reuters, nakon što su zapisnici američkih Federalnih rezervi (FED) pokazali da bi središnja banka bila spremni dodatno pooštriti kamatne stope ako vjeruju da je potrebno kontrolirati upornu inflaciju.

Očekuje se i da će državni praznici u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu u ponedjeljak zadržati trgovanje relativno slabim.

Predstojeći sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, poznat kao OPEC+, održat će se 2. lipnja i to online, priopćio je OPEC u petak.

Proizvođači će raspravljati hoće li produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje od 2,2 milijuna barela dnevno u drugu polovicu godine, a tri izvora iz zemalja OPEC+ kažu za Reuters da je produženje vjerojatno.

Očekuje se i da će terminske cijene nafte zadržati današnji rast zbog očekivanja produženja rezova.

“Međutim, na putanju kretanja cijena značajno će utjecati podaci američkog Indeksa proizvođačkih cijena (PPI) zakazani za tjedan, koji će zauzvrat oblikovati pristup Federalnih rezervi potencijalnim prilagodbama stopa”, rekao je Sugandha Sachdeva, osnivač istraživačke tvrtke SS WealthStreet sa sjedištem u Delhiju.

U kombinaciji s još 3,66 milijuna barela dnevno smanjenja proizvodnje koji vrijede do kraja godine, smanjenje proizvodnje je ekvivalentno gotovo šest posto globalne potražnje za naftom.

OPEC je rekao da očekuje još jednu godinu relativno snažnog rasta potražnje za naftom od 2,25 milijuna barela dnevno, dok Međunarodna agencija za energiju očekuje puno sporiji rast od 1,2 milijuna barela dnevno.

Analitičari ANZ-a rekli su u bilješci da će pratiti potrošnju benzina dok sjeverna hemisfera ulazi u ljeto, tradicionalno visoku sezonu zbog godišnjih odmora za vožnju.

Iako se očekuje da će turistička putovanja u SAD-u dosegnuti najvišu razinu nakon COVID-a, poboljšana učinkovitost goriva i električnih vozila mogli bi dovesti do toga da potražnja za naftom ostane slaba, rekli su analitičari. No dodali su da bi se to moglo nadoknaditi porastom zračnog prometa.

Tržišta će ovaj tjedan također pratiti i američki indeks izdataka za osobnu potrošnju (PCE) tražeći više signala o politici kamatnih stopa. Indeks, koji bi trebao biti objavljen 31. svibnja, smatra se preferiranom mjerom inflacije američke Federalne rezerve.

Zasebno, Goldman Sachs je povećao svoju prognozu potražnje za naftom za 2030. na 108,5 milijuna barela dnevno sa 106 milijuna barela po danu. Također je rekao da očekuje da će se vrhunac potražnje za naftom dogoditi do 2034. godine na 110.000 milijuna barela dnevno. 

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari