Cijene nafte u porastu, slaba kineska potražnja opterećuje tržišta

freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com/atlascompany

Referentne vrijednosti nafte bile su usmjerene ka sedmom uzastopnom tjednom padu zbog zabrinutosti oko globalnog viška ponude i slabe kineske potražnje, iako su se cijene oporavile u petak nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale da se više članica OPEC+ pridruži smanjenju proizvodnje.

Fjučersi nafte Brent veći su 1,54 američka dolara ili 2,1 posto, te iznose 75,59 dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte porasle za 1,39 dolara ili dva posto te iznose 70,73 američkih po barelu.

Obje su referentne vrijednosti pale na najnižu razinu od kraja lipnja u prethodnoj sesiji, objavio je Reuters, što je znak da mnogi trgovci vjeruju da je tržište pre opskrbljeno.

“Neki prodavači na kratko zatvorili su svoju poziciju jer se pokazalo da je tržište nafte preprodano. U međuvremenu, pad cijena nafte prisilio je OPEC+ da poboljša solidarnost kako bi smirio tržište”, rekli su analitičari iz Haitong Futuresa u bilješci.

Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća svjetska izvoznika nafte, pozvale su sve članice OPEC+ da se pridruže sporazumu o smanjenju proizvodnje za dobrobit globalnog gospodarstva, samo nekoliko dana nakon nemirnog sastanka kluba proizvođača.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, poznati kao OPEC+, pristali su na kombinirano smanjenje proizvodnje od 2,2 milijuna barela dnevno u prvom kvartalu sljedeće godine.

Unatoč obećanjima članica OPEC+, vidimo da ukupna proizvodnja iz zemalja OPEC+ pada za samo 350.000 barela dnevno od prosinca 2023. do siječnja 2024. odnosno s 38,23 milijuna na 37,92 milijuna barela dnevno”, rekao je Viktor Katona, vodeći analitičar sirove nafte u Kpleru.

Neke od zemalja OPEC+ možda se neće pridržavati svojih obveza zbog zamućenih osnovnih kvota i ovisnosti o prihodima od ugljikovodika, rekao je Katona.

Ipak, Fjučersi nafte Brent i WTI na putu su pada za 4,2 posto odnosno 4,5 posto u tjednu, što je njihov najveći gubitak u pet tjedana. Zabrinutost oko kineskog gospodarstva i porast proizvodnje nafte u SAD-u također su potaknuli pad tržišta ovog tjedna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari