Cijene nafte u porastu, Brent premašio 85 dolara po barelu

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijene nafte u porastu su u četvrtak jer su zalihe sirove nafte smanjene te se pojavila naznaka veće potražnje na tržištima.

Terminski ugovori nafte Brent veći su za 62 centa, ili 0,73 posto, te iznose 85,70 američka dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta skuplja je za 60 centi, ili 0,73 posto, te iznosi 82,70 dolara po barelu.

“Oporavak je uvelike posljedica kontinuiranog smanjenja zaliha u SAD-u prema izvješću EIA”, rekao je za Reuters Suvro Sarkar, voditelj tima za energetski sektor banke DBS, pozivajući se na Upravu za energetske informacije.

Zalihe sirove nafte u SAD-u smanjene su za 3,4 milijuna barela na 445,1 milijun barela u tjednu koji je završio 5. srpnja.

Zalihe benzina manje su za dva milijuna barela na 229,7 milijuna barela, što je mnogo više od očekivanog smanjenja od 600.000 barela, koje su analitičari očekivali tijekom američkog blagdanskog tjedna 4. srpnja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte također je ostala pri svojoj prognozi relativno snažnog rasta globalne potražnje za naftom u 2024. i idućoj godini, rekavši da će otporan gospodarski rast i zračni promet podržati potrošnju goriva u ljetnim mjesecima.

“Vjerojatno će biti više čimbenika rasta nego pada, koji će poduprijeti cijene nafte u međuvremenu”, rekao je Sarkar.

U međuvremenu, američki podaci o inflaciji koji bi trebali biti objavljeni ovaj tjedan uključuju Indeks potrošačkih cijena i izvješće o Indeksu proizvođačkih cijena u petak, a oba bi mogla postaviti nove inpute na tržištu.

Očekivanja smanjenja stope u SAD-u od 25 baznih bodova do rujna i dalje rastu. Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja, što može potaknuti gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom.

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u srijedu da će američka središnja banka donositi odluke o kamatnim stopama kada budu potrebne, odbacujući sugestiju da bi se rujansko smanjenje stope moglo smatrati političkim činom uoči predsjedničkih izbora na jesen.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari