Ministrica financija SAD-a: Inflacija će se s vremenom smanjivati

Pixabay.cpm
SAD, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Troškovi najamnine i stanovanja održavaju inflaciju u SAD-u višom od željene, no pritisci na potrošačke cijene nastavit će padati tijekom vremena, izjavila je u ministrica financija SAD-a, Janet Yellen.

Yellen je Odboru za financijske usluge Zastupničkog doma američkog Kongresa rekla da su inflatorni čimbenici, uključujući probleme s opskrbom i skučenost tržišta rada, smanjeni, prenosi Reuters, što bi pomoglo da se nastavi snižavanje pritisaka na potrošačke cijene.

“Vjerujem da će inflacija nastaviti padati tijekom vremena. Najamnine i troškovi stanovanja i dalje je ostavljaju višima nego što bismo idealno željeli. Iako je tržište rada u početku bilo vrlo skučeno, sada imamo snažno tržište rada, ali s manje pritisaka koji bi stvarali inflatornu zabrinutost, pa se inflacija smanjuje”, rekla je Yellen pred Predstavničkim domom SAD-a o financijskim uslugama.

Wikimedia Commons/Federal reserve
Janet Yellen, Foto: Wikimedia Commons/Federal reserve

Predsjednica Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće i bivša potpredsjednica Federalnih rezervi, Lael Brainard, rekla je da je Bidenova administracija ohrabrena stalnim napretkom u smanjenju inflacije, ali da će se predsjednik Joe Biden nastaviti boriti za smanjenje troškova života za radničke obitelji.

Brainard je rekla i da su višemjesečni podaci potvrdili da se inflacija vraća na Fedov cilj od dva posto, ističući da najnoviji podaci pokazuju razinu inflacije od 2,6 posto, što je, kako je rekla, označilo “ogroman napredak”.

Ciljana inflacija postavljena je u odnosu na indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju, koji je od svibnja rastao po godišnjoj stopi od 2,6 posto.

Pažljivije promatranje temeljnih kategorija inflacije pokazalo je stvarno smanjenje cijena hrane, a cijene benzina ostale su stabilne na oko 3,50 dolara po galonu tijekom “praznika za vožnju” 4. srpnja, istakla je Brainard.

Ali također znamo da su Amerikanci još uvijek pritisnuti troškovima života”, rekla je Brainard naglašavajući da će se predsjednik nastaviti zalagati za pristupačnije stanove, sporije povećanje stanarina i uvođenje poreznih olakšica kako bi se pomoglo vlasnicima kuća po prvi put.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari