Novi rekordi i na Wall Streetu i na azijskim burzama

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica tehnoloških kompanija ponovno znatno porasle, pa je S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks.

Dow Jones indeks rastao je 1,09 posto, na 39.721 bod, S&P 500 1,02 posto, na 5.633 boda, a Nasdaq 1,18 posto, na 18.647 bodova.

Tako je Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu sedmi, a S&P 500 šesti dan zaredom.

To se objašnjava rastom cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Nvidia i Apple.

Pozitivno je na tržište utjecalo i izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u Kongresu u kojemu je kazao da se podaci o inflaciji poboljšavaju, ali da je potreban daljnji napredak po pitanju smanjenja inflacije.

Premda je istaknuo da svojim izjavama ne šalje nikakve signale o budućim potezima središnje banke, na tržištu su ojačale špekulacije da će Fed smanjiti kamatne stope već u rujnu.

No, ima li prostora za to, vidjet će se idućih dana. U četvrtak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u petak o proizvođačkim cijenama u lipnju.

U petak počinje i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

I na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, dosegnuvši najviše razine u dvije godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu jedan posto i dosegnuo najvišu razinu u dvije godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao jedan posto, na rekordne razine, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu rasle između 0,5 i 1,5 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari