Cijene nafte rastu zbog straha od sukoba na Bliskom istoku

Pixabay.com
Naftna bušotina, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte rastu, tijekom azijske trgovine, unatoč porastu zaliha u SAD-u, potaknutom geopolitičkim rizicima od sukoba na Bliskom istoku.

Terminski ugovori sirove nafte Brent veći su za 40 centi, ili 0,5 posto, i iznose 85,41 američka dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta skuplja je za 43 centa, ili 0,5 posto, te iznosi 81,26 dolara po barelu.

“Čini se da tržište za sada odbacuje zabrinutost zbog potražnje, predviđajući pad zaliha u vrhuncu sezone potražnje u trećem tromjesečju. Današnji inventarni brojevi službene Uprave za energetske informacije (EIA) pružit će tržištu daljnje pokazatelje trenda”, rekao je za Reuters Suvro Sarkar, energetski sektor voditelj tima u DBS banci.

Američki institut za naftu (API) izvijestio je da su američke zalihe sirove nafte porasle za 914.000 barela u tjednu koji je završio 21. lipnja, prema tržišnim izvorima upoznatim s podacima. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju da su zalihe sirove nafte prošlog tjedna manje za gotovo tri milijuna barela.

Službeni podaci američke vlade iz EIA o zalihama nafte i goriva trebali bi biti objavljeni tijekom dana.

Unatoč kratkoročnom pritisku jačeg dolara i padajućih podataka o zalihama sirove nafte u SAD-u, tržište će vjerojatno pronaći potporu zbog kontinuiranih rezova OPEC+ i jače sezonske potražnje tijekom trećeg tromjesečja, rekao je Warren Patterson, voditelj strategije roba u ING-u .

“Naša bilanca sugerira da će (globalno) tržište biti u deficitu od otprilike 1,5 milijuna barela po danu u trećem tromjesečju zbog kontinuiranih rezova OPEC+ i jače sezonske potražnje koja se obično vidi u trećem tromjesečju. Već vidimo znakove zaoštravanja s jačim fizičko tržište Sjevernog mora”, rekao je Patterson.

Također, sve veći geopolitički rizici s napadima Houthija u Crvenom moru i rastućim neprijateljstvima Izraela i Hezbollaha u Libanonu također su utjecali na rast cijena nafte, ističu analitičari.

Jemenska skupina Houthi, koja je sklona Iranu, od studenog napada plovne puteve, govoreći kako se solidariziraju s Palestincima u Gazi u ratu Izraela i Hamasa. To je poremetilo brodski promet u koridoru Crvenog mora, što je izazvalo zabrinutost oko protoka tereta.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari