Cijene nafte rastu zbog slabog dolara i očekivanja smanjenja proizvodnje OPEC+

Pixabay.com
Naftna industrija, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte blago su porasle zbog slabog dolara i očekivanja da će grupa proizvođača OPEC+ produbiti i produžiti smanjenje proizvodnje.

Fjučersi sirove nafte Brent veći su za 11 centi ili 0,1 posto, te iznose 80,09 dolara po barelu. Fjučersima američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte trgovalo se za četiri centa više, također više za 0,1 posto, te iznose 74,90 dolara po barelu. Obje su referentne vrijednosti smanjile neke dobitke nakon oštrog rasta u ranoj azijskoj trgovini, piše Reuters.

OPEC+, koji spaja Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznike uključujući Rusiju, održat će internetski ministarski sastanak 30. studenog kako bi se raspravljalo o ciljevima proizvodnje za 2024. godinu.

Sastanak se održava usred izrazitog pada cijena nafte, zbog zabrinutosti da je tržište previše opskrbljeno unatoč smanjenju proizvodnje od strane OPEC+. Brent je pao za više od 18 posto, a WTI za više od 21 posto od najviših vrijednosti s kraja rujna. Snažna proizvodnja zemalja koje nisu članice OPEC-a, poput Sjedinjenih Država, povećala je pritisak na cijene.

OPEC+ doveo je do pada cijena nafte prošli tjedan, odgodom sastanka, kako bi izgladio nesuglasice oko ciljeva proizvodnje za afričke proizvođače. No krenulo se prema kompromisu, rekla su Reutersu četiri izvora iz OPEC+, potencijalno pomažući de facto čelniku grupe – Saudijskoj Arabiji, da pronađe konsenzus o potrebi produbljivanja smanjenja proizvodnje.

Pad cijena mogao bi poštedjeti Rijad bilo kakvog pritiska SAD-a da ograniči smanjenje proizvodnje, prema analitičarima.

“Saudijsku Arabiju može utješiti činjenica da su cijene benzina u SAD-u pale 60 uzastopnih dana. To bi moglo ublažiti protivljenje SAD-a svakom potezu za zaoštravanje tržišta nafte i podupiranje cijena”, navodi ANZ Research u bilješci u utorak.

Povlačenje američkog dolara na najnižu razinu u tri mjeseca trebalo bi povećati potražnju iz zemalja koje svoju naftu plaćaju u drugim valutama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari