Cijene nafte rastu uslijed zabrinutosti zbog prekida opskrbe na Bliskom istoku

Freepik.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Freepik.com

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak nakon što je napad bespilotnim letjelicama na američke snage u Jordanu povećao zabrinutost zbog prekida opskrbe na Bliskom istoku.

Rizici širenja sukoba na Bliskom istoku, piše Reuters, dolaze u isto vrijeme kada bi ruski izvoz rafiniranih proizvoda trebao pasti, s rafinerijama i velikim naftnim terminalom u popravcima nakon napada dronovima od strane Ukrajine.

Fjučersi nafte Brent porasli su 26 centi ili 0,3 posto, na 83,81 dolara po barelu, nakon što su dosegnuli najviši iznos od 84,80 dolara.

Oni američke West Texas Intermediate, pak, porasali su 23 centa (također 0,23 posto) na 78,24 dolara po barelu nakon što je njihova cijena ranije u danu bila 79,29 dolara.

“Prekidi u opskrbi bili su ograničeni, ali i to se promijenilo u petak nakon što je naftni tanker koji je djelovao u ime Trafigure pogođen projektilom u blizini obale Jemena”, istaknuli su analitičari ANZ-a.

“Budući da su naftni tankeri povezani sa SAD-om i Velikom Britanijom sada pod prijetnjom napada, poremećaji u prijevozu robe mogli bi kulminirati”, dodali su.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari