Cijene nafte na svjetskim tržištima u padu

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com/ArtPhoto-studio

Cijene nafte su u ponedjeljak u padu. Sirova nafta Brent niža je za 23 centa, ili 0,3 posto, te iznosi 78,33 američka dolara po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte, za isporuku u veljači, niži su za 28 centi te iznose 73,13 dolara po barelu s ugovorom koji istječe kasnije u ponedjeljak. Aktivniji ožujski ugovor za WTI bio je 73,04 dolara po barelu, što je pad od 21 centa.

„Sirova nafta je postavljena za trgovanje ograničeno rasponom, s određenim pritiskom prema dolje“, rekla je Vandana Hari, osnivačica pružatelja usluga analize tržišta nafte Vanda Insights.

Cijene nafte su u padu jer su gospodarski udari pritisnuli izglede globalne potražnje za naftom i ublažili geopolitičku zabrinutost na Bliskom istoku, prenosi Reuters, a utjecaj je imao i napad na ruski terminal za izvoz goriva tijekom vikenda.

Ruski proizvođač Novatek rekao je u nedjelju da je bio prisiljen obustaviti neke operacije na terminalu u Baltičkom moru zbog požara.

Na Bliskom istoku i dalje bjesni rat u Gazi dok su SAD pogodile još jednu protubrodsku raketu koju su jemenski Houthi militanti spremali lansirati u Adenski zaljev. Napadi grupe koja je povezana s Iranom u Crvenom moru i Adenskom zaljevu poremetili su globalnu trgovinu.

“Proizvodnja nafte je veća, a izgledi za rast u Kini i Europi su u najboljem slučaju mješoviti, dok se očekuje da će ovotjedni podaci o BDP-u pokazati da je brzina američkog gospodarstva znatno usporena”, rekao je analitičar IG-a Tony Sycamore.

Najnovije prognoze rasta potražnje od strane Uprave za energetske informacije SAD-a, Međunarodne agencije za energiju i Organizacije zemalja izvoznica nafte za 2024., kreću se u širokom rasponu između 1,24 milijuna i 2,25 milijuna barela dnevno, iako sve tri organizacije očekuju da će potražnja usporiti u 2025.

Broj naftnih platformi koje rade u SAD-u je smanjen prošlog tjedna za dvije, na 497, što je njihov minimum od sredine studenog, pokazali su podaci Baker Hughesa potkraj tjedna, prenosi Reuters.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari