Američki Kongres istražuje poslovanje švicarskog inženjerskog diva u Kini

Foto: Pixabay/Pexels

Američki Kongres istražuje poslovanje švicarske inženjerske grupe ABB u Kini, kako bi utvrdio eventualne sigurnosne prijetnje vezane uz ugradnju njezine opreme u dizalice koje kineska tvrtka isporučuje lukama u SAD-u.

Odbor Zastupničkog doma za domovinsku sigurnost i Posebni odbor za strateško natjecanje SAD-a i Kineske komunističke partije švicarskoj su kompaniji poslali pismo, pozivajući izvršne direktore na javna saslušanja, kako bi razjasnili odnos ABB-a s kineskom državnom kompanijom.

Ta suradnja predstavlja “ozbiljan izvor zabrinutosti”, naglasili su članovi odbora.

ABB je dostavio dokumente koje su odbori zatražili prošle godine, ali mnoga važna pitanja ostala su bez odgovora, piše Hina. Dionice ABB-a pale su tri posto nakon što je švedski Sverige Radio izvijestio o istrazi dva odbora.

ABB je potkraj prošlog tjedna priopćio da opremu za upravljanje i elektrifikaciju prodaje mnogim proizvođačima dizalica, uključujući kineske tvrtke, koje dizalice izravno prodaju američkim lukama.

Švicarska tvrtka naglasila je ipak da “ozbiljno” shvaća zahtjev odbora za dodatnim informacijama.

U pismu izvršnom direktoru ABB-a, Bjornu Rosengrenu, članovi odbora istaknuli su da ih brine što kineska državna tvrtka Shanghai Zhenhua Heavy Industries (ZPMC), ABB-ovu opremu ugrađuje u lučke dizalice koje prodaje SAD-u.

Odbori žele ispitati potencijalne “rizike na području kibernetičke sigurnosti, prijetnji stranih obavještajnih službi i ranjivosti opskrbnog lanca u morskim lukama u SAD-u”, stoji u pismu koje je objavila novinska internetska stranica Politico.

“Ključno je da ABB objasni svoje odnose s poduzećima u državnom vlasništvu NRK-a (Narodna Republika Kina)”, navedeno je.

Njegovi članovi žele utvrditi i “treba li vjerovati ABB-u da će nastaviti raditi u interesu američkih državnih tijela dok surađuje sa subjektima koji su u vlasništvu, pod kontrolom ili pod utjecajem NRK ili dobivaju subvencije”. ZPMC spada među najveće proizvođače lučkih strojeva u svijetu i posjeduje flotu s više od 20 teretnih brodova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari