Cijene nafte pod utjecajem smanjenih zaliha u SAD-u te gospodarskih podataka Kine

pexels.com
Naftna platforma, Foto: Pexels.com/AnoopVS

Cijene nafte porasle su i u četvrtak, nakon što su podaci pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna smanjene više nego što se očekivalo, dok je smanjenje omjera pričuva banaka u Kini ojačalo očekivanja za gospodarski oporavak ove zemlje.

Fjučersi nafte Brent veći su za 41 cent, ili 0,5 posto, te iznose 80,45 američkih dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) veća za 44 centa, ili 0,6 posto, te iznosi 75,53 dolara po barelu.

“Značajan pad zaliha nafte u SAD-u i očekivanja gospodarskog oporavka Kine i više poticajnih mjera podržali su cijene nafte”, rekao je za Reuters, Toshitaka Tazawa, analitičar u Fujitomi Securities.

Zalihe sirove nafte u SAD-u smanjene su prošlog tjedna za 9,2 milijuna barela, objavila je Uprava za energetske informacije, a to je više za četiri puta od 2,2 milijuna barela, koliko su prognozirali analitičari u anketi Reutersa.

Smanjenje zaliha je potaknuto snažnim padom uvoza sirove nafte u SAD, jer je zimsko vrijeme zatvorilo rafinerije.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u smanjena je s rekordnih 13,3 milijuna barela dnevno, prije dva tjedna, na petomjesečni minimum od 12,3 barela po danu, zbog vremenskih uvjeta.

Na cijene nafte reflektirale su se i najave o gospodarskom oporavku Kine, nakon informacije središnje banke da će osigurati oko 140 milijardi dolara gotovine u bankarski sustav smanjenjem omjera pričuva banaka.

U međuvremenu, geopolitičke napetosti na Bliskom istoku ostale su u fokusu, iako su porasti cijena ograničeni jer su premije za rizik već uračunate, rekla je Priyanka Sachdeva, viša tržišna analitičarka brokerske tvrtke Phillip Nova, prenosi Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari