Veliki rast dionica tehnoloških kompanija, tržišna vrijednost Microsofta 3.000 milijardi dolara

Foto: Burak the Weekender/Pexels

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, četvrti dan zaredom, što se pripisuje daljnjem rastu cijena dionica najvećih tehnoloških kompanija.

Dow Jones je, piše Hina, pao 0,26 posto, na 37.806 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 posto, na 4.868 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 15.481 bod.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa peti dan zaredom objašnjava se dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim i Netflixa.

Cijena dionice te kompanije skočila je više od 10 posto, a poskupile su i dionice drugih tehnoloških divova.

Nakon jučerašnjeg rasta cijene na rekordnu razinu, tržišna vrijednost Microsofta premašila je po prvi put razinu od 3.000 milijardi dolara.

Više od jedan posto porasle su i cijene dionica Alphabeta i Meta Platformsa, koje ulaze u skupinu nazvanu „Sedam veličanstvenih”, najzaslužniju za prošlogodišnji oporavak tržišta dionica.

Zbog euforije oko razvoja umjetne inteligencije (AI), dionice tehnološkog sektora rastu već mjesecima, od proizvođača čipova Nvidie, do softverskog diva Microsofta.

I na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, ponajviše na kineskim tržištima jer su tamošnje vlasti najavile nove mjere za poticanje rasta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 0,6 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks veći za 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 2,5 posto.

Snažan rast cijena dionica u Hong Kongu i Šangaju pripisuje se najavi središnje kineske banke da će od veljače smanjiti stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka kako bi se poboljšala likvidnost i potaknulo kreditiranje.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari