Cijene nafte u padu, očekuje se ograničena ponuda i veća potražnja

freepik.com
Rafinerija nafte, Foto: Freepik.com

Cijene nafte od jutros su u padu, ali su prethodno dostigle najveći tjedni rast od listopada. 

Fjučersi sirove nafte Brent pali su 47 centi, ili 0,57 posto, te iznose 81,96 dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta pala je 61 cent ili 0,79 posto, te iznosi 76,75 dolara.

Cijene su niže, procjenjuje Reuters, zbog znakova da bi se prekidi u opskrbi naftom u Crvenom moru mogli smanjiti jer Kina vrši pritisak na Iran da obuzda napade na brodove u vodama Jemena od strane iranske milicije Houthi koju je skupina pokrenula kao odmazdu za izraelske napade na Gazu.

Međutim, Houthi obećavaju da će nastaviti gađati brodove povezane s Izraelom sve dok pomoć ne stigne Palestincima u Gazi.

„Prethodne intervencije američkih i britanskih snaga u Crvenom moru nisu spriječile napade, što je dovelo do stalnih poremećaja cijena“, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u Singapuru.

Ta zabrinutost zbog poremećaja, očita je u tržišnoj strukturi ročnica za naftu Brent. Premija budućeg ugovora za naftu Brent prvog mjeseca u odnosu na šestomjesečni ugovor porasla je na 2,53 dolara po barelu, najviše od studenog. Ova tržišna struktura, poznata kao „backwardation“, kada su brze cijene više od kasnijih cijena, ukazuje na to da trgovci očekuju ograničenu ponudu i veću potražnju.

Osjećaj potražnje se poboljšao nakon što su podaci pokazali da je gospodarstvo SAD-a, najvećeg svjetskog potrošača nafte, u četvrtom tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo.

Također, Kina, drugi najveći svjetski potrošač nafte, najavila je smanjenje bankovnih rezervi kako bi potaknula gospodarski rast.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari