Cijene nafte rastu nakon objave OPEC+ o politici opskrbe

Freepik.com
Naftna bušotina, Foto: Freepik.com/atlascompany

Sastanak ministara iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i njezinih saveznika (OPEC+), uključujući Rusiju, zadržao je politiku opskrbe naftom na istoj razini te je od pojedinih država tražio da pojačaju usklađenost sa smanjenjem proizvodnje. Također je rečeno da će Rusija prijeći na ograničenja proizvodnje umjesto izvoza.

Zbog toga su cijene nafte na svjetskim tržištima porasle. Fjučersi nafte Brent za lipanj veći su za 31 cent, te iznose 89,66 američkih dolara po barelu. Fjučersi američkog West Texas Intermediate (WTI) za svibanj veći su 30 centi te iznose 85,73 dolara po barelu.

Iako je ova odluka OPEC+ bila očekivana, pružila je sigurnost da nedavni porast napetosti na Bliskom istoku nije promijenio stav grupe o tržištu, rekli su analitičari ANZ-a u bilješci objavljenoj u četvrtak.

Analitičari ING-a za Reuters su rekli su da su cijene nafte nastavile rasti nakon što je na sastanku preporučeno da se ne mijenja proizvodna politika OPEC+.

“Brent se suočava s određenim otporom na razini od 90 američkih dolara za barel dnevno, a dosad se ne može probiti iznad nje”, rekli su analitičari ING-a.

Na rast cijena nafte utjecali su i podaci o snažnijem gospodarskom rastu u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Predsjednik Federalnih rezervi (FED), Jerome Powell, bio je oprezan u pogledu budućih smanjenja kamatnih stopa zbog nedavnih podataka koji pokazuju veći rast broja radnih mjesta i inflaciju od očekivanog.

„Ovi komentari su bili pozitivni za cijene naftu jer su ukazivali na solidan gospodarski rast SAD-a“, rekao je Rob Haworth, viši investicijski strateg odjela za upravljanje imovinom US Bank.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari