Cijene nafte rastu – Brent premašio 84, WTI dosegao skoro 80 dolara

Freepik.com
Naftna bušotina, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijena nafta je porasla u petak, budući da su ovotjedni podaci iz SAD-a i Kine, dva najveća svjetska korisnika sirove nafte, ukazali na veću potražnju i kontinuiranu neizvjesnost oko cijena zbog rata u Gazi.

Fjučersi nafte Brent veći za 59 centi, te iznose 84,47 američka dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta porasla je 65 centi, te iznosi 79,91 dolar.

Pad zaliha sirove nafte u SAD-u potaknut većim radom u rafinerijama podudara se s podacima koji pokazuju da je kineski uvoz nafte u travnju bio veći nego prošle godine zbog znakova poboljšanja trgovinske aktivnosti.

Kineski izvoz i uvoz vratio se na rast u travnju nakon smanjenja u prethodnom mjesecu, signalizirajući poboljšanje potražnje.

“Trenutačni znakovi jačanja potražnje u Kini trebali bi dovesti do toga da robno tržište ostane dobro podržano”, navodi ANZ Research u bilješci, prenosi Reuters.

Pregovori o zaustavljanju borbi između Izraela i Hamasa nisu dali nikakve rezultate, održavajući na životu zabrinutost od mogućih prekida opskrbe s Bliskog istoka.

Kako se sukob nastavlja, povećava se mogućnost uključivanja drugih zemalja Bliskog istoka, posebice Irana, glavnog pristaše Hamasa, ali i ključnog proizvođača nafte.

Izraelska osnova za intervenciju u Rafi i rastuće napetosti na njegovoj sjevernoj granici podsjetnik su da bi geopolitički rizici mogli potrajati tijekom cijelog drugog tromjesečja 2024.”, rekli su analitičari Citija.

Ipak, analitičari banke predviđaju smanjenje cijena u drugom i trećem tromjesečju 2024., s prosjekom Brent 86 dolara po barelu u drugom tromjesečju i 74 dolara u trećem tromjesečju usred jer postoje znakovi da se rast globalne potražnje za naftom usporava.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari