SAD pretekle Kinu i postale glavni trgovinski partner Njemačkoj

SAD i Njemačka, ilustracija. Foto: Pixabay

Sjedinjene Države pretekle su Kinu u robnoj razmjeni s Njemačkom i u prvom tromjesečju zauzele poziciju njezinog glavnog trgovinskog partnera u svijetu, izračunao je Reuters na temelju službenih statističkih podataka.

Vrijednost američko-njemačke trgovinske razmjene dosegnula je u razdoblju od siječnja do ožujka 63 milijarde eura, prema podacima Destatisa. Kinesko-njemačka razmjena iznosila je pak nešto manje od 60 milijardi eura.

Još lani Kina je bila najveći trgovinski partner Njemačke, osmu godinu zaredom, s vrijednošću razmjene od 253 milijarde eura.

Zaostatak njemačko-američke razmjene, podsjeća Hina, iznosio je tada tek nekoliko stotina milijuna eura.

“Njemački izvoz u SAD ponovo je porastao zahvaljujući jačanju američkog gospodarstva, dok je onaj u Kinu smanjen, kao i uvoz”, rekao je Vincent Stamer iz Commerzbanka, objašnjavajući promjenu na vrhu ljestvice njemačkih trgovinskih partnera u prvom kvartalu.

“Kina je napredovala na ljestvici lanca vrijednosti i sada u većoj mjeri sama proizvodi sofisticiraniju robu koju je nekada uvozila iz Njemačke”, dodao je pojasnivši da su njemačke kompanije izvoz u Kinu zamijenile selidbom proizvodnje u azijskog diva.

Njemačka je prošle godine objavila da želi smanjiti izloženost Kini, pozivajući se na političke razlike i optužujući Peking za “nepoštenu praksu”. Tom prilikom ipak nisu precizirali kakve političke mjere planiraju poduzeti kako bi ublažili ovisnost.

Uvoz kineske robe pao je tako u prvom tromjesečju na godišnjoj razini gotovo 12 posto, dok se izvoz smanjio nešto više od jedan posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari