Cijene nafte neznatno niže na svjetskim tržištima

pixabay.com
Naftne platforme, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte neznatno su promijenjene tijekom azijskog trgovanja u srijedu jer su tržište očekivale potencijalno različite vijesti o opskrbi, pri čemu se očekuje da će grupa proizvođača OPEC+ raspravljati o smanjenju proizvodnje i predviđanjima da će zalihe sirove nafte u SAD-u pokazati veliki porast.

Fjučersi nafte Brent niži su za tri centa ili 0,04 posto, te iznose 82,45 dolara po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte niži su za cent ili 0,01 posto, te iznose 77,76 dolara.

Obje su referentne vrijednosti niže za četiri uzastopna tjedna, a cijene su prošlog tjedna dodatno oslabile zbog rastuće zabrinutosti oko izgleda potražnje.

Ulagači su ostali oprezni uoči zakazanog sastanka OPEC+ za nedjelju, 26. studenog, kada bi grupa proizvođača mogla raspravljati o produbljivanju smanjenja ponude zbog usporavanja globalnog gospodarskog rasta.

Očekuje se, piše Reuters, da će OPEC+ vjerojatno produžiti ili čak produbiti smanjenje opskrbe naftom u sljedećoj godini, predviđaju analitičari.

“Iako tržišni konsenzus sugerira da će Saudijska Arabija i Rusija produžiti dobrovoljna rezanja na 2024., sva daljnja rezanja od strane drugih članica bit će ključna za buduće cijene”, napisali su analitičari ANZ-a u bilješci.

Čak i ako zemlje OPEC+ produže svoje rezove na sljedeću godinu, globalno tržište nafte zabilježit će blagi višak u opskrbi 2024. godine, rekao je čelnik odjela za naftna tržišta i industriju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za gotovo 9,1 milijun barela u tjednu koji je završio 17. studenoga, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu u utorak. Zalihe benzina pale su za oko 1,79 milijuna barela, dok su zalihe destilata pale za oko 3,5 milijuna barela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari