Cijene nafte na svjetskim tržištima i dalje rastu

Freepik.com
Rafinerija nafte, Foto: Freepik.com/tawatchai07

Cijene nafte porasle su u petak, nakon uvjeravanja članica OPEC+, Saudijske Arabije i Rusije, da pauziraju ili ponište ugovore o proizvodnji.  

Terminski ugovori nafte Brent porasli su za dva centa, te iznose 79,89 američkih dolara po barelu, a terminski ugovori za sirovu američki West Texas Intermediate naftu (WTI) porasli su za četiri centa, te iznose 75,59 dolara.  

“Cijene nafte uspjele su ponovno zauzeti poziciju tijekom proteklih nekoliko dana, zbog uvjeravanja OPEC+ oko njihove najnovije odluke o opskrbi. Možemo očekivati ​​da će se cijene nafte kretati oko razine od 76 do 80 dolara”, rekao je za Reuters Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

No, bez obzira na rast cijena nafte u posljednja dva dana, analitičari procjenjuju da će ovaj tjedan ostvariti ukupno treći uzastopni tjedan pada.  

Iako se Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika, uključujući Rusiju, poznata kao OPEC+, složila da će produžiti većinu smanjenja proizvodnje na 2025., ostavili su prostora da se dobrovoljna smanjenja osam članica postupno ukinu, što se i dalje reflektira na cijene nafte na tržištima.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman rekao je u četvrtak da OPEC+ može pauzirati ili poništiti dobrovoljna povećanja proizvodnje ako odluči da tržište nije dovoljno snažno.

“Slatka točka za OPEC+ leži unutar cjenovnog raspona kojem smo svjedočili – niskih 80-ih do visokih 70-ih, u američkim dolarima po barelu. Unatoč tome što su neke ruske količine isključene s tržišta zbog sankcija i napada dronovima, utjecaj ostaje podnošljiv”, rekao je Jarand Rystad, osnivač i glavni izvršni direktor konzultantske tvrtke Rystad Energy, rekao je za Reuters.

I odluka Europske središnje banke (ESB), koja je smanjila kamatne stope prvi put od 2019., potaknulo je očekivanja analitičara da će američka središnja banka, FED, slijediti taj primjer. Niže stope povećavaju potražnju za naftom.

Podaci o plaćama za nepoljoprivredne djelatnosti u SAD-u za svibanj, koji bi trebali biti objavljene tijekom dana, mogli bi dati odgovor kada će FED sniziti stopu ove godine.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari