Cijene nafte i dalje u porastu

Freepik.com
Rafinerija nafte, ilustracija Foto: Freepik.com/Wiroj Sidhisoradej

Cijene nafte porasle su zbog zabrinutosti oko eskalacije sukoba na Bliskom istoku s novim napadima na Gazu i na brodove u Crvenom moru.

Fjučersi nafte Brent viši su za 56 centi, ili 0,7 posto, te iznose 77,36 američka dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte porasle 50 centi, ili 0,7 posto, te iznose 71,87 dolara po barelu.

Bojazan od poremećaja na tržištu nafte ponovno se pojavila nakon što su Houthiji sa sjedištem u Jemenu izveli svoj najveći napad dosad na komercijalne brodske putove u Crvenom moru. Izraelski udari u južnom i središnjem dijelu Gaze također su se pojačali u srijedu.

SAD i Britanija nagovijestili su da će poduzeti daljnje mjere ako se napadi nastave, a Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je rezoluciju kojom se zahtijeva trenutni prekid napada Houthija, prenosi Reuters.

“Čini se da su cijene nafte ovog tjedna u stanju neodlučnosti, dok tržišni sudionici pokušavaju probaviti stjecaj faktora. Najnoviji podaci EIA služe kao prigušivač pada zaliha sirove nafte u SAD-u većeg od očekivanog koji se odražava u jučerašnjim podacima API-ja, što je dovelo do smanjenja ranijih dobitaka”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u, ukazujući na geopolitičke napetosti na Bliskom istoku, proturječna izvješća o zalihama u Sjedinjene Države i spor globalni rast.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za 1,3 milijuna barela u tjednu koji je završio 5. siječnja na 432,4 milijuna barela, objavila je EIA u srijedu, protivno očekivanjima analitičara za pad od 700.000 barela.

Ulagači očekuju podatke o inflaciji u SAD-u koji će oblikovati stajališta o tome koliko bi uskoro Federalne rezerve mogle smanjiti kamatne stope.

“Neočekivani porast zaliha sirove nafte u SAD-u potaknuo je zabrinutost oko potražnje za sirovom naftom. Ali revidirana očekivanja za smanjenje stope trebala bi podržati cijene nafte, budući da gospodarstvo usporava niže nego što je FED prognozirao. Cijene nafte mogle bi imati podršku iznad 70 dolara dok ne vidimo više podataka koji pokazuju povećan pritisak na gospodarstvo “, rekao je Leon Li, analitičar u CMC Marketsu.

I kineska će carinska uprava do kraja tjedna objaviti podatke o trgovini za prosinac, dajući sliku ukupne potražnje za cijelu godinu u Kini, koja je najveći svjetski kupac nafte.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari