Njemačke kompanije žele da vlada zaštiti brodove u Crvenom moru

Pixabay.com
Brod, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemačke kompanije traže od vlade da se uključi u vojnu operaciju zaštite kontejnerskih brodova u Crvenom moru, upozorivši da bi dugotrajni poremećaji u trgovini mogli izazvati zastoje u proizvodnji.

Brodari su se preusmjerili na druge rute kako bi zaobišli jemenske Hute koji ometanjem brodova povezanih s Izraelom u Crvenom moru izražavaju potporu palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskom vojskom u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.

Njemačka se zasad nije uključila u inicijativu za zaštitu južnog Crvenog mora i Adenskog zaljeva, koju je pokrenuo SAD uz obrazloženje da želi zaštititi trgovinu na toj važnoj pomorskoj ruti, prenosi Hina.

“Osiguravanje pomorskih trgovinskih ruta nije samo u interesu njemačkog gospodarstva, ono je temeljni dio naše nacionalne sigurnosti”, rekao je član izvršnog odbora udruge njemačke industrije (BDI) Wolfgang Niedermark.

“Njemačka vlada ne bi trebala više oklijevati već preuzeti odgovornost i sa saveznicima poduzeti potrebne korake, između ostalog i vojne, kako bi zaštitila trenutno ugrožene morske rute u Sueskom kanalu i Crvenom moru od konstantnih napada”, poručio je Niedermark.

Njemačka je treća najjača trgovačka nacija svijeta i mora po njegovim riječima preuzeti aktivno vodstvo.

Najveće europsko gospodarstvo, uključujući velike globalne tvrtke kao što su BASF, Bayer, Siemens i ThyssenKrupp, ovisi o neometanom transportu globalne robe, uključujući i preko Crvenog mora. Tom rutom prolazi oko deset posto njemačkog izvoza i uvoza.

Njemačka drži i najveći udio u tržištu kontejnerskih brodova, od 10,7 posto, prema podacima Njemačke udruge brodovlasnika. Napeta situacija u Crvenom moru stvara neizvjesnost, brodovi kasne, a troškovi njemačkih tvrtki rastu, upozorio je Niedermark, dodajući da najteže posljedice trpe kompanije koje u Aziji nabavljaju sirovine i komponente.

“Još nismo dobili informacije o prekidima u proizvodnji, ali oni se ne mogu isključiti”, zaključio je.

Glasnogovornik ministarstva obrane odgovorio je da analiziraju moguće sudjelovanje u misiji koju predvodi SAD.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari