Cijene nafte i dalje rastu, čeka se odluka OPEC+ o mogućem smanjenju proizvodnje

Freepik.com
Naftna spremišta, Foto: Freepik.com

Cijene nafte porasle su u petak zbog mogućnosti da OPEC+ nastavi sa smanjenjem proizvodnje, ali su referentne vrijednosti sirove nafte krenule prema najvećim tjednim gubicima u tri mjeseca zbog neizvjesnosti potražnje i popuštanja napetosti na Bliskom istoku smanjujući rizike opskrbe.

Fjučersi sirove nafte Brent za srpanj porasli su 24 centa te iznose 83,91 dolara po barelu. Američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) za lipanj veća je za 19 centi, te iznosi 79,19 dolara po barelu.

Tri izvora iz OPEC+ proizvođača rekla su za Reuters da bi grupa mogla produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od 2,2 milijuna barela dnevno nakon lipnja, ako potražnja za naftom ne poraste, ali grupa tek treba započeti službene razgovore prije sastanka 1. lipnja.

Geopolitičke premije rizika zbog rata između Izraela i Hamasa, koji je držao visoke cijene zbog globalnih rizika opskrbe, blijede, a Izrael i Hamas razmatraju privremeni prekid vatre i vode razgovore s međunarodnim posrednicima.

Brent je krenuo ka tjednom padu od 6,3 posto, dok se WTI kretao ka gubitku od 5,6 posto na tjednoj razini.

Američki Ured za radnu statistiku objavit će tijekom dana svoje mjesečno izvješće o plaćama za nepoljoprivredne djelatnosti, koje je mjera snage tržišta rada u zemlji i koje Fed uzima u obzir pri određivanju kamatnih stopa. Više stope obično opterećuju gospodarstvo i mogu smanjiti potražnju za naftom.

Tvrtka za energetske usluge Baker Hughes treba objaviti svoj tjedni broj naftnih i plinskih platformi, pokazatelj buduće proizvodnje sirove nafte, što bi također moglo utjecati na cijene nafte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari