Cijene nafte do kraja godine niže za deset posto, trgovci očekuju bolju 2024.

Freepik.com
Naftne bušotine na moru, Foto: Freepik.com/wirestock

Cijene nafte trebale bi do kraja 2023. godine biti niže za oko deset posto, što je prvi godišnji pad u dvije godine, nakon što su geopolitička zabrinutost, smanjenje proizvodnje i globalne mjere za obuzdavanje inflacije izazvale divlje fluktuacije cijena.

Fjučersi nafte Brent veći su za 48 centi ili 0,6 posto, te iznose 77,63 američkih dolara po barelu u petak, posljednjeg dana trgovanja u 2023. godini, dok su se terminskim ugovorima za američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) trgovalo 37 centi više ili 0,5 posto, po cijeni od 72,14 dolara.

Ipak, obje su referentne vrijednosti na putu da završe godišnje trgovanje na najnižim razinama od 2020. godine, kada je pandemija uništila potražnju i dovela do pada cijena.

U petak su se cijene nafte stabilizirale nakon pada od tri posto prethodnog dana jer se više brodarskih tvrtki spremalo za tranzit rutom Crvenog mora, prenosi Reuters. Velike tvrtke prestale su koristiti rute Crvenog mora nakon što je jemenska militantna skupina Houthi počela napadati brodove.

Smanjenje proizvodnje od strane OPEC+ pokazalo se nedovoljnim za podupiranje cijena, pri čemu su referentne vrijednosti pale za gotovo 20 posto u odnosu na svoju najvišu razinu ove godine.

MSCI kapitalni indeks, koji prati dionice u 47 zemalja, porastao je za oko 20 posto u odnosu na početak godine, dok ulagači povećavaju oklade na brza smanjenja stopa od strane Federalnih rezervi SAD-a sljedeće godine.

Na valutnom tržištu, dolar bilježi pad od dva posto u 2023. godini, nakon dvije godine snažnog rasta.

Očekivano smanjenje kamatnih stopa, koje bi moglo smanjiti troškove zaduživanja potrošača u regijama s velikim potrošačima, i slabiji dolar, zbog čega je nafta jeftinija za strane kupce, mogli bi potaknuti potražnju 2024. godine, kažu dužnosnici industrije.

Reutersovo istraživanje koje je obuhvatilo 30 ekonomista i analitičara predviđa da će sirova nafta Brent u prosjeku iznositi 84,43 dolara po barelu 2024. godine, u usporedbi s prosjekom od oko 80 dolara po barelu ove godine i najvišim cijenama od preko 100 dolara 2022. godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari