Cijena nafte za barel 80,70 dolara

Pixabay.com
Naftni toranj, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte niže su u odnosu na jučer, povećavajući gubitke iz prethodnog perioda, jer su se signali veće ponude iz Sjedinjenih Američkih Država suočili sa zabrinutošću zbog slabe potražnje za energijom iz Kine.

Fjučersi nafte Brent pali su 48 centi, te iznose 80,70 dolara po barelu. Cijena američke West Texas Intermediate nafte (WTI) niža je za 53 centa, te iznosi 76,13 dolara po barelu. Obje referentne vrijednosti niže su za više od 1,5, posto u odnosu na prethodnu sesiju.

WTI-jev ugovor za prvi mjesec također se trgovao ispod cijene drugi mjesec, struktura poznata kao contango, objavio je Reuters, što sugerira da ulagači očekuju porast cijena. Popust prvog mjeseca u odnosu na drugi mjesec u četvrtak je iznosio minus 17 centi.

“Zabrinutost oko rekordno visoke stope proizvodnje u SAD-u stavila je novi pritisak na cijene nafte, povećavajući ionako zabrinjavajuće izglede potražnje”, rekla je Tina Teng, tržišna analitičarka u CMC Markets u Aucklandu.

Američke zalihe sirove nafte porasle su prošli tjedan za 3,6 milijuna barela na 421,9 milijuna barela, prema američkoj Upravi za energetske informacije (EIA), daleko nadmašujući očekivanja analitičara u anketi Reutersa za porast od 1,8 milijuna barela.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u ostala je stabilna na rekordnih 13,2 milijuna barela dnevno.

U Aziji, propusna moć kineske rafinerije nafte smanjila se u listopadu jer je industrijska potražnja za gorivom oslabila, a rafinerijske marže su se smanjile. Ipak, gospodarska aktivnost u listopadu je porasla jer je industrijska proizvodnja porasla bržim tempom, a rast maloprodaje nadmašio je očekivanja.

Tehnički čimbenici također su otežali povećanje cijena nafte, rekao je Jun Rong Yeap, tržišni strateg u IG-u Singapuru.

“S obzirom na to da je čvršća dinamika ponude i potražnje za naftom bila manje izražena od prije nekoliko mjeseci, otada je došlo do popuštanja u prijašnjem bikovskom pozicioniranju, s cijenama koje su ponovno pale ispod svog 200-dnevnog pomičnog prosjeka kao znak kontrole prodavača,” Yeap je rekao.

Jutrošnji podaci naglasili su zabrinutost i oko kineskog sektora nekretnina, pokazujući da su cijene novih kuća, u listopadu, četvrti mjesec zaredom niže, pri čemu je prodaja nekretnina također niža i to za 20,33 posto, na godišnjoj razini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari