Cijena nafte na svjetskim tržištima stabilna

Pixabay.com
Tanker u moru, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte su u blagom padu i neznatno su promijenjene jer su ulagači pratili razvoj situacije u Crvenom moru, a neki veliki brodari nastavljaju plovidbu tim područjem unatoč nastavljenim napadima i širim napetostima na Bliskom istoku.

Fjučersi nafte Brent niži su za pet centi ili 0,1 posto, te iznose 81,02 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) niža za 12 centi ili 0,2 posto te iznosi 75,45 dolara po barelu.

Referentne vrijednosti, piše Reuters, su se ustalile za više od dva posto više u prethodnoj sesiji jer su daljnji napadi na brodove u Crvenom moru potaknuli strah od prekida plovidbe, povrh nade u smanjenje kamatnih stopa u SAD-u koje bi moglo potaknuti gospodarski rast i potražnju za gorivom.

Unatoč napadima jemenske Houthi milicije, koju podupire Iran, velike brodarske tvrtke poput Maerska i francuske CMA CGM nastavile su s prolaskom kroz Crveno more nakon raspoređivanja multinacionalne radne snage u regiju.

Očekuje se da će njemački Hapag-Lloyd tijekom dana odlučiti hoće li nastaviti isporuke kroz Crveno more.

Pad cijena nafte također je ograničen jer tržišta i dalje podržavaju nagađanja da će američka središnja banka (FED) početi snižavati kamatne stope 2024. Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja, što može potaknuti gospodarski rast i veću potražnju za naftom.

Očekivalo se da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna pale za 2,6 milijuna barela, dok su zalihe destilata i benzina vjerojatno porasle, pokazalo je preliminarno istraživanje Reutersa u utorak.

Izvješća o zalihama industrijske grupe Američkog instituta za naftu i Uprave za energetske informacije, statističkog ogranka Ministarstva energetike SAD-a, očekuju se do kraja tjedna, odnosno kasnije nego što je uobičajeno za oba izvješća, zbog božićnih praznika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari