Cijena Brent nafte premašila 88 dolara po barelu, WTI dostigao 83 dolara

Pixabay.com
Radnik na naftnoj platformi, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte u četvrtak bilježe rast nakon što su se prethodnog dana spustile te su fjučersi nafte Brent porasli za 18 centi, ili 0,2 posto, na 88,20 američka dolara po barelu. Terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) porasli su za 13 centi, ili 0,2 posto, te iznose 82,94 dolara po barelu.

Podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) su pokazali da su zalihe benzina pale manje od predviđanja, dok su zalihe destilata porasle u odnosu na očekivanja o padu, odražavajući znakove usporavanja potražnje, što je utjecalo na cijene nafte.

Drugi podaci EIA-e objavljeni u srijedu pokazali su da su zalihe sirove nafte pale za 6,4 milijuna barela na 453,6 milijuna barela, u usporedbi s očekivanjima u anketi Reutersa za rast od 825.000 barela.

Pad potražnje za gorivom događa se usred znakova hlađenja poslovne aktivnosti u SAD -u u travnju. Podaci o inflaciji i zapošljavanju jači su od očekivanih, što znači da je vjerojatnije da će američka središnja banka (FED) odgoditi očekivana smanjenja kamatnih stopa, što negativno utječe na gospodarski sentiment.

Bolji pokazatelji FED-ovih namjera glede kamatnih stopa vidjet će se nakon što do kraja tjedna budu objavljeni američki bruto domaći proizvod i podaci o osobnoj potrošnji za ožujak.

„Trenutačna slabost referentnih cijena nafte, nakon što su dosezale razine od 90 dolara po barelu, posljedica je tržišnog raspoloženja koje se preusmjerava na globalne gospodarske vjetrove zbog geopolitičkih napetosti“, rekao je za Reuters Emril Jamil, viši naftni analitičar u LSEG Oil Research.

Napominje i da će cijene u ovom tromjesečju biti vođene čimbenicima uključujući velika smanjenja opskrbe proizvođača, ekonomske podatke iz Kine i eurozone, povrh očekivanja povećanja potražnje.

I geopolitička situacija bi mogla poremetiti opskrbu naftom. Očekuje se da će se borbe u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa proširiti jer bi Izrael mogao započeti napad na Rafah, na jugu enklave.

“Napetosti između Irana i Izraela su se smanjile, ali se očekuje da će se izraelski napadi na Gazu pogoršati, a rizik od širenja sukoba na susjedne zemlje podupire cijene nafte”, rekao je Toshitaka Tazawa, analitičar u Fujitomi Securities Co Ltd.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari