JANAF predlaže dividendu od 30,95 eura po dionici

Janaf
JANAF-ova postrojenja, Foto: JANAF/PR

Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda d.d. predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu, a na temelju  odluke, dioničarima bi se isplatilo 30,95 eura po dionici, što je do sada najveći iznos dividende JANAF-a, priopćeno je iz ove tvrtke.

Sukladno prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora, dividenda bi se isplatila svim imateljima dionice JANAF-a, s 2. kolovoza 2024. godine.

JANAF je tijekom 2023. zabilježio rekordnu poslovnu godinu s najvećim prihodima i dobiti od osnutka prije 50 godina, a povjerenje koje su vlasnici ukazali poslovanju Društva, rezultirat će stoga i najvećom dividendom do sada. Povećan i stabilan novčani tijek omogućuju, uz isplatu dividende, i snažna ulaganja. Primarno, u tijeku je realizacija investicije u proširenje spremničkih kapaciteta za naftu i naftne derivate, ali i diverzifikacija poslovanja s ciljem srednjoročne dekarbonizacije transformacijom Društva u energetsku kompaniju usmjerenu prema razvoju obnovljivih izvora energije“, poručio je predsjednik Uprave JANAF-a, Stjepan Adanić.

Podsjećamo, Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini. Bruto dobit iznosila je 63,4 milijuna eura, što predstavlja porast od 26,7 posto u odnosu na prošlogodišnju.

Neto dobit ostvarena poslovanjem u 2023. godini iznosi gotovo 52 milijuna eura i veća je za 27,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći dio prihoda ostvaren je iz temeljne djelatnosti društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, i to u iznosu od rekordnih 146,7 milijuna eura što je povećanje za 28 posto u odnosu na godinu ranije.

Poslovanje s inozemnim kupcima, podsjećaju iz JANAF-a, donijelo je 73 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što ukazuje na značajan doprinos izvoznoj bilanci Hrvatske.

JANAF, d.d.

Miramarska cesta 24, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
119.046.381,98 (2022)
Broj zaposlenih:
412 (2022)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari